Gaza i Izrael razmenjuju vatru, Netanjahu najavljuje snažne udare

Palestinac na ostacima zgrade koja je uništena u izraelskom vazdušnom udaru u Gazi, 5. maja 2019.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u nedelju da je naredio vojsci da nastavi "snažne udare" protiv militanata u Gazi, kao akt odmazde zbog prekograničnih neprijateljstava koja su ušla u treći dan.

Rakete ispaljene iz Gaze ubile su izraelskog civila u nedelju, a dva Palestinca naoružana vatrenim oružjem ubijna su u izraelskom udaru. Nema znaka nikakvom prekidu vatre u najozbiljnijem rasplamsavanju sukoba na granici od novembra.

Izraelska vojska saopštila je da je od petka na gradove i sela u južnom Izraelu ispaljeno više od 450 raketa, od kojih je većinu presreo antiraketni sistem "Čelična kupola" (Iron Dome), dok je Izrael napao oko 220 ciljeva koji pripadaju militantnim grupama u Gazi.

Policija je saopštila da je jedna od raketa pogodila kuću u gradu Aškelonu i tom prilikom ubila muškarca starog 58 godina, kada ga je u grudi pogodio šrapnel. To je prva izraelska civilna žrtva raketnih udara iz Gaze od rata 2014. koji je vođen između Izraela i militanata u enklavi kojom vlada Hamas.

Izraelci stoje ispred svoje zgrade nakon što je pogođena raketom ispaljenom iz Gaze u priobalnom gradu Aškelonu, 5. maja 2019.

"Ovog jutra naložio sam IDF-u (Izraelske odbrambene snage) da nastavi sa snažnim udarima protiv terorista u Pojasu Gaze i takođe sam naložio snagama oko Pojasa gaze da istupe sa tenkovskim, artiljerijskim i pešadijskim snagama", rekao je Netanjahu koji vrši i funkciju izraelskog ministra odbrane.

Egipatski i medijatori UN, zaslužni za prekid vatre u prethodnom talasu nasilja, rade na sprečavanju daljih neprijateljstava.

Nasilje počelo u petak

Poslednji talas nasilja započeo je u petak, kada je snajper Palestinskog islamskog džihada pucao na izraelske vojnike, ranivši dva vojnika, saopštila je izraelska vojska.

Izrael je uzvratio vazdušnim udarima u kojima su ubijena dvojica militanata iz islamističke oružane grupe Hamas, koja kontroliše Gazu.

Drugu dvojica Palestinica koji su protestovali u blizini granice ubile su izraelske snage istog dana, saopštili su palestinski zvaničnici.

Fotografija iz Pojasa Gaze, 4. maja 2019, pokazuje raketu koja je ispaljena u pravcu Izraela. Baraž od oko 50 raketa ispaljen je ka Izraleu iz Pojasa Gaze od kojih je desetine presrela izraelska protivvazdušna odbrana, saopštila je izraelska vojska.

Rakete u subotu

Od subote, Hamas i Islamski džihad ispalili su više od 400 raketa na izraelska sela i gradove, saopštila je vojska, a Izrael je uzvratio tenkovskim granatiranjem i vazdušnim uradima na oko 200 ciljeva u Gazi.

Islamski džihad saopštio je da su raketni baraži bili odgovor na događaje od petka i da Izrael odlaže implementaciju ranijih dogovora koje je izdejstvovao Kairo.

Portparol izraelske vojske, potpukovnik Džonatan Koncikus, rekao je u subotu da je izrael sprema da intenzivira napade. Dodao je da Islamski džihad pokušava da destabilizuje granicu i optužio je Hamas zato što to nije sprečio.

U zajedničkoj izjavi u subotu, Hamas i Islamski džihad se kaže: "Naš odgovor biće širi i bolniji, ukoliko neprijatelj nastavi sa agresijom".

Ramadan, Dan nezavisnosti

Do esklacije je došlo malo pre muslimanskog svetog meseca Ramadana i izraelskog praznika Dana nezavisnosti.

Izrael je zemlja domaćin finala takmičenja za Pesmu Evrovizije 2019 za manje od dve nedelje u Telavivu, ka kome su lansirane dalekometne rakete od sredine marta.

Iako je razmena projektila i vatre učestala, Izrael i Hamas uspeli su da ne uđu u totalni rat tokom poslednjih pet godina.