Milionska donacija za Globalni fond

Bil i Melinda Gejts

Globalni fond za borbu protiv side, malarije i tuberkuloze, koji se smatra zaslužnim za spasavanje miliona života, dobio je privatnu donaciju od 750 miliona dolara da bi proširio svoj rad.

To je poklon Fondacije Bila i Melinde Gejts, što je osnivač Majkrosofta, Bil Gejts, saopštio na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, predvidjajući da će donacija imati dramatičan uticaj.

Prema njegovim rečima, Globalni fond će imati slobodu da odmah upotrebi taj novac, bilo da je u pitanju nabavka mreža za zaštitu od malaričnih komaraca, ili lekova za tuberkulozu. Globalni fond smatra se zaslužnim za spasavanje života više od 6,5 miliona ljudi širom sveta, a predvidja se da će programi koje podržava ove godine spasiti još million života.

Formiran pre deset godina, fond pruža podršku gradjanima, naučnicima i vladama koje rade na novim I inovativnim načinima za borbu protiv te tri bolesti. Subsaharska Afrika, inače, ima najveću koncentraciju slučajeva side i malarije na svetu, kao i jednu od najviših stopa smrtnosti od tuberkuloze.