Grenel u Beogradu: Ekonomija i trgovina ključni za trajni mir Srbije i Kosova

Specijalni izaslanik Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel na sastanku u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (Foto: AP/Darko Vojinović)

Administracija predsednika Trampa čvrsto veruje da su ekonomski razvoj, otvaranje radnih mesta za mlade ljude i povećane mogućnosti za trgovinu najvažniji deo u obezbeđivanju trajnog mira, izjavio je povodom inicijalnih sastanaka u Beogradu i Prištini specijalni izaslanik predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa za mirovne pregovore između Srbije i Kosova, Ričard Grenel.

Kako se navodi u saopštenju Ambasade SAD u Beogradu izdatom nakon sastanka Grenela sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, "cilj je da se naši partneri u Srbiji i na Kosovu okupe radi postizanja sveobuhvatnog rešenja kojim bi se razrešila neslaganja u regionu".

Grenel naglašava da je neophodno da obe strane blisko i ubrzano sarađuju, gledajući u budućnost.

U saopštenju se podseća da se tokom svojih prvih zvaničnih poseta Kosovu i Srbiji 9. i 10. oktobra, ambasador Grenel susreo u Prištini sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i liderima političkih stranaka Aljbinom Kurtijem, Isom Mustafom, Vjosom Osmani, Kadrijem Veseljijem i Ramušom Haradinajom, a u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Ambasador Grenel se pre ovih sastanaka sreo sa predstavnicima poslovne zajednice na Kosovu i u Srbiji.

Na svom Tviter nalogu, Grenel preneo tvit premijerke Srbije Ane Brnabić sa zajedničkom fotografijom, a uz tvit Ambasade SAD u Berlinu dodao komentar optimistički komentar:

"Posle susreta sa poslovnim liderima, političkim liderima i strastvenim građanima, nadam se da možemo da napravimo napredak".

Quote Tweet

VIDEO: Beograd je prilično brzo reagovao na saopštenje Bele kuće da namerava da Ričarda Grenela imenuje za specijalnog izaslanika u pregovorima Srbije i Kosova.

Your browser doesn’t support HTML5

Drecun: Vašington hoće koordinaciju sa Berlinom

Kako se navodi u saopštenju pres službe predsednika Srbije, Aleksandar Vučić je tokom sastanka izjavio da kompromisno rešenje u interesu stabilnosti i budućnosti celog regiona može biti postignuto uvažavanjem legitimnih interesa Srbije.

Vučić je upoznao Grenela sa pozicijom Srbije u vezi sa dijalogom i položajem Srba na Kosovu i Metohiji i naglasio opredeljenost Srbije za rešavanje odnosa Beograda i Prištine putem dijaloga, navodi se u saopštenju.

Ne propustite: Pregovori Beograda i Prištine kao NBA liga

Pre sastanka, u vreme dolaska Grenela u Beograd, Ambasada SAD tvitovala je da specijalni izaslanik u Beograd donosi "jednostavnu poruku" Donalda Trampa da "narod Srbije i Kosova želi mir, ekonomski razvoj, radna mesta i bolji život za svoju decu", prenela je ambasada SAD u Beogradu.

Vest o dolasku Grenela i Trampovoj poruci koju je preneo srpskim zvaničnicima objavljena je na Tviter nalogu američke ambasade u Beogradu.

U tvitu je objavljena i fotografija Grenela kako izlazi iz aviona na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu.

Tokom boravka u Beogradu, specijalni izaslanik Grenel sastao se i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Grenel se u sredu na Kosovu sastao s predsednikom Hašimom Tačijem, kandidatom za premijera iz pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem i predstavnicima kosovskih partija, koje su dobile najviše glasova na proteklim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Ne propustite: Grenel u Prištini: Nadam se skorom susretu Srbije i Kosova

Iz Tačijevog kabineta saopšteno je da je Grenel kazao rekao da se nada da će se ubrzo sastati predstavnici Kosova i Srbije i naći rešenje.