Grčka odbila ekstradiciju osmorice optuženih za puč, Turska preti ukidanjem readmisije

  • Henri Ridžvel

Turski oficiri, u sredini, u pratnji grčkih policajaca dolaze u Vrhovni sud Grčke u Atini, 26. januara 2017.

Turska je zapretila da će raskinuti bilateralni dogovor o readmisiji izbeglica pošto je grčki Vrhovni sud odbacio zahtev za izručenje osam vojnih lica, koja su pobegli iz zemlje nakon puča prošlog jula. Kako izveštava novinar Glasa Amerike iz Londona Henri Ridžvel, Ankara je oštro reagovala na sudsko rešenje te postoji bojazan da bi odnosi dva suseda mogli ozbiljno da budu poremećeni.

Osam turskih vojnih lica - tri majora, tri kapetana i dva narednika, pobegli su iz Turske helikopterom 16. jula, dan nakon propalog vojnog puča u toj zemlji. Sleteli su u severnu Grčku i odmah zatražili politički azil.

Grčki Vrhovni sud odlučio je da će njihova prava verovatno bii kršena, sudeći po širokoj akciji slamanja koja je usledila pokušaju puča, odbivši zahtev Ankare za ekstradiciju.

Video: Grčka odbila turski zahtev za ekstradiciju optuženih vojnih lica

Your browser doesn’t support HTML5

Greece Refuses Turkish Extradition Request for Accused Servicemen

"Pobeda pravde"

“To je velika pobeda evropskih vrednosti, za grčko pravosuđe", rekao je Kristos Milonopulos, advokat optuženih vojnika. "Nisu samo životu osmorice vojnih lica bili u pitanju, u pitanju je bio i ugled grčkog pravosudnog sistema".

Turska insistira na tome da su ti ljudi bili uključeni u pokušaj puča, za koji tvrdi da ga je organizovao sveštenik Fetulah Gulen, koji živi u SAD.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan odgovorio je na neuspeo pokušaj puča hapšenjem hiljada vojnih lica, vladinih radnika, učitelja i opozicionih grupa. Stotine hiljada oterano je sa posla.

Postoji strah da bi odluka mogla da izbaci iz koloseka razgovore o ponovnom ujedinjenju Kipra, koji su u toku.

"Kipar je jedna od trnovitih tema koje su veoma važne u turskom nacionalnom identitetu", profesor Tahir Abas sa Istituta za ujedinjenu kraljevsku službu. "I mislim da će, s obzirom na ohrabrenu prirodu Erdogana, ovo biti viđeno kao novi korak unazad, ako gledamo sa stanovišta pobede mira".

Grčka, i Evropa, oslanjaju se na opstanak dogovora postignutog u martu prošlje godine o zaustavljanju priliva migranata sa turske obale ka grčkim ostrvima. Turska je pretila da će poništiti sporazum, nakon spora o bezviznom režimu.