Grčka: Štrajk zbog mera štednje

Protesti zbog mera štednje u Atini, 20. februar, 2013.

Zbog štrajka nisu isplovili mnogi brodovi, mnoga preduzeća ne rade, dok u nekim najosnovnijim službama rade samo najneophodniji radnici
Grčki obrazovni radnici, lekari i advokati su medju onima koji danas štrajkuju zbog mera štednje koje je vlada uvela kako bi obezbedila da medjunarodni kreditori nastave da pružaju pomoć Atini.

Zbog štrajka koji su sazvali vodeći sindikati nisu isplovili mnogi brodovi, mnoga preduzeća ne rade, dok u nekim najosnovnijim službama rade samo najneophodniji radnici.

Današnji štrajk je najnovija u nizu radničkih akcija koje odražavaju nezadovoljstvo zbog smanjenja plata i penzija pomoću čega Grčka nastoji da sprovede mere štednje na kojima medjunarodni kreditori insistiraju. Medjutim, ova 24–časovna obustava rada je prvi opšti strajk ove godine.

Evropska unija, Evropska centralna banka i Medjunarodni monetarni fond odobrili su Grčkoj kredite u vrednosti od 320 milijardi dolara tokom protekle dve godine, mada su funkcioneri MMF-a predvideli da će Atini biti potrebno još nekoliko milijardi dolara.