Gugl i Jutjub kažnjeni zbog nelegalnog prikupljanja podataka o deci

Vebsajt Jutjub, u vlasništvu kompanije Gugl, platiće kaznu od 170 miliona dolara po otpužbi za nelegalno prikupljanje i delenje ličnih informacija o deci.

Gugl će u okviru sporazuma o poravnanju platiti Federalnoj trgovinskoj komisiji 136 miliona dolara, a državi Njujork 34 miliona.

Reč je o najvećoj kazni izrečenoj zbog kršenja federalnog zakona iz 1998. godine, kojim se zabranjuje prikupljanje podataka o deci mlađoj od 13 godina, bez roditeljskog pristanka.

Jutjub je optužen da je prikupljao lične podatke o gledaocima dečjih kanala bez roditeljskog pristanka i da ih je koristio za ciljane reklame.

"Jutjub je kod potencijalnih korporativnih klijenata promovisao svoju popularnost među decom. Međutim, kada se govorilo o poštovanju zakona koji štiti privatnost dece, kompanija je odbijala da prizna da se delovi njene platforme jasno namenjeni deci", rekao je predsedavajući komisije Džo Simons.

Ne propustite: "Epl" menja praksu u vezi sa privatnošću podataka

Jutjub će osim plaćanja novčane kazne morati i da preispita način na koji tretira sadržaj za decu.

"Podatke o bilo kome ko gleda dečji sadržaj na Jutjubu tretiraćemo kao da je reč o detetu, bez obzira na starost korisnika. To znači da ćemo ograničiti prikupljanje podataka, i u potpunosti ukloniti ciljane reklame s tog sadržaja", saopštila je izvršna direktora Jutjuba Suzan Vojcicki.

Velike tehnološke kompanije su poslednje dve godine pod sve većim nadzorom američke vlade, naročito zbog načina koji prikupljaju i koriste lične podatke o korisnicima, ali i zbog mogućeg nelegalnog gušenja konkurencije.