Gugl izgubio veliki slučaj, proglašen za monopolistu u pretrazi na internetu

  • AP

Gugl u pretrazi Gugla

Guglov pretraživač nezakonito iskorišćava svoju dominaciju kako bi ugušio konkurenciju i inovacije, objavio je sud u odluci koja bi mogla da uzdrma internet i jednu od najpoznatijih svetskih kompanija.

Dugo očekivana odluka koju je doneo američki okružni sudija Amit Mehta stiže posle skoro godinu dana od početka suđenja u kome je američki Sekretarijat za pravosuđe ušao u obračun sa Guglom u najvećem antimonopolskom slučaju u zemlji u poslednjih četvrt veka.

Posle pregleda niza dokaza, koji su uključivali svedočenja najviših rukovodilaca u Guglu, Majkrosoftu i Eplu tokom prošlogodišnjeg suđenja, Mehta je doneo odluku tri meseca nakon što su dve strane iznele svoje završne reči početkom maja.

„Nakon što je pažljivo razmotrio i odmerio izjave svedoka i dokaze, sud dolazi do sledećeg zaključka: Gugl je monopolista i sve je činio da zadrži svoj monopol“, napisao je Mehta u presudi na 277 stranica.

To predstavlja veliki neuspeh za Gugl i za kompaniju u čijem je vlasnišvu, Alphabet Inc. koji je uporno tvrdio da njegova popularnost potiče od ogromne želje potrošača da koriste pretraživač jer je toliko dobar da je postao sinonim za pretragu na mreži.

Guglov pretraživač trenutno obrađuje oko 8,5 milijardi upita dnevno širom sveta, što je skoro udvostručilo dnevni obim u odnosu na pre 12 godina, prema nedavnoj studiji koju je objavila investiciona kompanija BOND. Gugl će se gotovo sigurno žaliti na odluku u procesu koji bi na kraju mogao da dođe pred Vrhovni sud SAD.

Za sada, ova odluka opravdava antimonopolska pravila u Sekretarijatu pravosuđe, koje je tužbu podnelo pre skoro četiri godine dok je Donald Tramp još bio predsednik i pokušava da pojača napore da obuzda moć velikih tehnoloških kompanija tokom administracije predsednika Džoa Bajdena.

Ne propustite: Gugl nakon tužbe mora da uništi podatke koje čuva o korisnicima

Slučaj je prikazao Gugl kao tehnološkog "siledžiju" koji je metodično osujećivao konkurenciju kako bi zaštitio pretraživač koji je postao centralni deo mašine za digitalno oglašavanje koja je prošle godine ostvarila prihod od skoro 240 milijardi dolara. Advokati Sekretarijata za pravosuđe tvrdili su da je monopol Guglu omogućio da oglašivačima naplaćuje visoke cene, dok istovremeno ulaže više vremena i novca u poboljšanje kvaliteta svog pretraživača, što je pristup koji šteti potrošačima.

Kao što se očekivalo, Mehtina odluka se fokusirala na milijarde dolara koje Gugl troši svake godine da instalira svoj pretraživač kao prvobitnu opciju na mobilnim telefonima i tehničkim uređajima. Samo u 2021. Gugl je potrošio više od 26 milijardi dolara da bi zaključao takve ugovore, naveo je Mehta u presudi.

Gugl je te navode naveo smešnim, napominjući da se pokazalo da potrošači menjaju pretraživače ako su razočarani rezultatima koje su dobijali. Na primer, Yahoo, sada sa manjom ulogom na internetu, bio je najpopularniji pretraživač tokom 1990-ih pre nego što se pojavio Gugle.

Mehta je rekao da su dokazi na suđenju pokazali važnost podešavanja pretraživača kao podrazumevanoh. On je primetio da Majkrosoftov pretraživač Bing ima 80 odsto udela na tržištu pretrage na Microsoft Edge pretraživaču. Sudija je rekao da to pokazuje da drugi pretraživači mogu biti uspešni ako Gugle nije zaključan kao unapred određena opcija.

Mehta je pohvalio kvalitet Guglovog proizvoda kao važan deo njegove dominacije i naveo da je „Gugl nadaleko poznat kao najbolji pretraživač u Sjedinjenim Državama“. Mehtin zaključak da Gugl vodi ilegalni monopol postavlja još jednu pravnu fazu kako bi se utvrdilo koje vrste promena ili kazni treba nametnuti da bi se preokrenula učinjena šteta i povratio konkurentniji ambijent.

Pored poboljšanja Majkrosoftovog Bing pretraživača, rezultat bi mogao da naškodi Guglu u kritičnoj tački koja naginje tehnologiju u doba veštačke inteligencije. I Majkrosoft i Gugl su među prvim liderima u veštačkoj inteligenciji u bici na koju bi sada mogla odlučiti Mehtina odluka.

Izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela bio je jedan od glavnih svedoka Sekretarijata za pravosuđe tokom svedočenja o njegovoj frustraciji zbog dogovora Gugla sa kompanijama poput Epla, što je učinilo skoro nemogućim pretraživaču Bing da napravi bilo kakav napredak, čak i kada je Majkrosoft uložio više od 100 milijardi dolara u poboljšanjima od 2009.