Generalni sekretar UN želi odvojene razgovore sa Putinom i Zelenskim

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Foto: AP/Richard Drew)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je odvojene susrete sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Gutereš sa dvojicom državnika želi da razgovara o koracima za postizanje mira nakon ruske invazije na Ukrajinu, saopštio je portparol Ujedinjenih nacija Stefan Dijaric.

On je rekao da su u utorak popodne stalnim misijama Rusije i Ukrajine predata pisma u kojima se od Putina i Zelenskog traži da prime Gutereša u Moskvi i Kijevu.

Generalni sekretar svetske organizacije u utorak je pozvao na četvorodnevni humanitarni prekid borbi u Ukrajini tokom pravoslavnog Uskrsa tokom kog bi se civilima omogućila bezbedna evakuacija i dostava humanitarne pomoći u teško pogođena područja.

Ne propustite: Gutereš pozvao na uskršnji prekid vatre u Ukrajini

Kako javlja agencija Rojters, invazija Rusije na Ukrajinu, najveći je napad na jednu evropsku državu od 1945. Godine u kom su ubijene ili ranjene hiljade ljudi.

Sam Gutereš je ukazao da je u Ukrajini pomoć potrebna za više od 12 miliona građana.

Rusija je tokom dosadašnjeg toka invazije bombardovanjem uništila brojsne gradove, dok su na ulicama onih iz kojih se povukla pronalažena beživotna tela stradalih civila. Ruske vlasti odbacuju tvrdnje da su njene snage povezane sa smrću civila – tvrdeći da se radi o lažima.

Ne propustite: Rusija se trudi da prikrije broj ratnih žrtava u Ukrajini

Zapadne zemlje reagovale su na rusku agresiju oštrim sankcijama – ali ne i direktnim mešanjem u sukob. Ukrajini učestalo isporučuju milionsku pomoć u vojnoj opremi – u nastojanjima da se odbrani od ruskog napada.