Haradinaj: Ne ukidamo carine na srpsku robu

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj odbacio je optužbe evropskih zvaničnika da je on odgovoran za ugrožavanje dijaloga Beograda i Prištine i ponovio da takse na uvoz robe iz Srbije neće biti ukinute.

Pored pisma američkog predsednika Donalda Trampa, na Kosovo je, na adresu premijera Ramuša Haradinaja, stiglo je i pismo evropskih zvaničnika Federike Mogerini, Sesilije Malmstrem i Johanesa Hana koji kako navode prištinski mediji optužuju Haradinaja da je svojim jednostanim akcijama ugrozio napredak koji je do sada postignut u dijalogu i da Evropska unija učesnikom u dijalogu i dalje smatra samo predsednika Kosova Hašima Tačija.

S druge strane premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je nakon sednice Vlade Kosova da nije on, nego da je Federika Mogerini odgovorna za neuspeh dijaloga sa Beogradom, jer je dozvolila da taj proces "isklizne iz šina".

Premijer Kosova je istakao da je vreme da Kosovo samo odlučuje i donosi odluke i ponovio da takse na uvoz robe iz Srbije neće biti ukinute.

"Kosovo više neće biti na milosti drugih. Svi će videti da ova poreska mera neće biti ukinuta, već da će naprotiv biti konsolidovana i neće se menjati sve dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost, a njima je potrebno naše tržište", rekao je Haradinaj.

"Put ka normalizaciji i kako tamo da stignemo?"

O dijalogu Beograda i Prištine je bilo reči i na tribini „Dijalog Beograd - Priština: Put ka normalizaciji i kako da tamo stignemo?“ koja je održana u Gračanici.

Poslanik u Skupštini Kosova Iljir Deda smatra da su Kosovo i Srbija nedorasli istinskom mirovnom procesu. On je pored predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija kritikovao i predstavnike Evropske unije.

,,Ne može gospođa Mogerini, gospodin Han i ostali od Kosova stvoriti predsedničku državu, da daju moć Hašimu Tačiju, jer on tu moć nema. Ustavne moći predsednika su manje - više ceremonijalne, politiku vodi Vlada i Skupština. Predsednik može da podržava to ili ako neće, da ne podrži, ali ne može ni da crta mape....'', rekao je Deda.

Novinar i književnik Živojin Rakočević kazao je da je dijalog u Briselu posle prvog sastanka osuđen na propast i da nije doneo ni slodu ni demokratiju.

,,Posle briselskog dogovora većina nas ovde, i lica koja poznajem, je bila neslobodnija, oni su imali manje slobode, manje prava. Objašnjeno nam je da ćemo ta prava imati onog trenutka kada ovi sistemi uđu u Evropsku uniju i ti sistemi su se zapravo poslužili trikom da ostanu na vlasti, da nas formalno vode ka Evropskoj uniji i da kažu tamo će biti slobode koju ćemo vam sada uzeti. To je strašno. To je briselski proces i on se nastavlja do dana današnjeg. I sada kad nemamo šta da damo pravićemo vojske, udaraćemo granice, pravićemo razmenu stanovništva etničkih teritorija, pravićemo veliku Albaniju, Srbiju. To je zastrašujuća stvar'', kazao je Rakočević.

Tribinu u Gračanici o dijalogu Beograda i Prištine organizovala je NVO Forum za razvoj i multietničku saradnju uz podršku Kosovske agencije za otvoreno društvo.