Konačan raskid Harija i Megan sa kraljevskom porodicom

  • Asošijeted pres

ARHIVA - Britanski princ Hari i njegova supruga Megan u Londonu

Bakingemska palata potvrdila je u petak da se princ Hari i njegova supruga Megan neće vratiti kraljevskim dužnostima, a da će Hari odreći svojih počasnih vojnih titula - što je odluka koja označava njihov konačan raskid sa kraljevskom porodicom.

Kada su se Hari i Megan povukli sa kraljevskih dužnosti početkom 2020. godine, dogovoreno je da se situacija preispita nakon godinu dana.

Taj proces je završen, a palata je u saopštenju navela da su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa potvrdili da se neće vraćati dužnostima "radnih članova kraljevske porodice".

Ističe se i da je kraljica Elizabeta II razgovarala sa Harijem i potvrdila "da povlačenjem sa dužnosti kraljevske porodice, nije moguće nastaviti sa odgovornostima i dužnostima koje podrazumeva život u javnoj službi".

Ne propustite: Princ Hari: Nisam imao drugog izbora osim da okončam kraljevske dužnosti

Palata je saopštila da će Harijeve vojne titule biti predate kraljici, pre nego što budu raspoređene na ostale članove porodice.

Hari, koji je deceniju služio u britanskoh vojsci i ima s njom bilske veze, osnovao je Inviktus igre za ranjene vojnike.

"Iako nas je sve rastužila njihova odluka, vojvoda i vojvotkinja će ostati voljeni članovi porodice", saopšteno je iz Bakingemske palate.

Hari i Megan Markl, američka glumica, venčali su se u maju 2018, na raskošnoj ceremoniji u Vindzorskom zamku zapadno od Londona, a u maju 2019, par čije su formalne titule vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, dobio je prvo dete - dečaka koga su nazvali Arči Harison Mauntbaten-Vindzor.

Početkom prošle godine, par je najavio da se povlači sa kraljevskih dužnosti i seli u Ameriku, a trenutno živi u Santa Barbari u Kaliforniji, gde čeka drugo dete.

Ne propustite: Vojvotkinja od Saseksa otkrila da je imala pobačaj tokom leta

Portparol Harija i Megan odbacio je sugestije palate da par nije posvećen javnoj dužnosti.

"Kao što pokazuje njihov rad tokom protekle godine, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su i dalje posvećeni svojoj dužnosti i službi Ujedinjenom Kraljevstvu i širom sveta i nude dalju podršku organizacijama koje su zastupali bez obzira na zvaničnu ulogu. Svi možemo da živimo život u službi javnosti. Služba je univerzalna", navodi se u saopštenju.