Obeležen Dan sećanja na holokaust

Jutros su širom Izraela zavijale sirene, a Izraelci su se sećali šest miliona Jevreja koji su nestali u nacističkom pogromu.

Izraelski zvaničnici, oni koji su preživeli pogrom i strani velikodostojnici, u Jerusalimu su prisustvovali dostojanstvenom obeležavanju Dana sećanja na holokaust. U Muzeju „Jad vašem“ u Jerusalimu, ove godine je organizovana manifestacija pod imenom „Glasovi preživelih“, kojih danas u Izraelu ima još oko 220 hiljada, odnosno pedesetak hiljada manje nego pre dve godine.

Zastave širom Izraela su spuštene na pola koplja, prostori za zabavu su zatvoreni, a radio i televizijski programi su posvećenji sećanju na holokaust. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je na sinoćnjem otvaranju ovogodišnjih manifestacija rekao da su slobodna društva iz holokausta trebala da izvuku pouku da je prilikom suočavanja sa zlom opasno ćutati.

Predsednik Barak Obama je povodom Dana sećanja na holokaust rekao da „stereotipi mržnje i predrasude“ protiv jevrejskog naroda ne smeju da se tolerišu.