Izdavač "Njujork tajmsa": Trampova retorika zapaljiva i opasna za novinare

Zgrada "Njujork tajmsa"

Predsednik Donald Tramp rekao je da je nedavno izdavaču "Njujork tajmsa" Arturu Gregu Salzbergeru objasnio kako je došao do toga da mejnstrim medije naziva "neprijateljima naroda", ali da je Salzberger rekao da je Trampova retorika "zapaljiva" i "veoma opasna" za novinare širom sveta.

Tramp je na Tviteru opisao svoj sastanak od 20. jula sa Salzbergerom u Beloj kući kao "veoma dobar i zanimljiv" kao i da je mnogo govorio o "lažnim vestima koje prenose mediji i kako su "lažne vesti" oblikovane u frazi "neprijatelji naroda".

Salzberger, možda najpoznatiji izdavač u SAD, rekao je da se u skladu sa dugogodišnjom tradicijom izdavača "Tajmsa" susreo sa američim predsednikom i da je razgovor bio nezvaničan na zahtev Trampovih saradnika.

Ali, Salzberger ističe da je Tramp tvitovanjem o sastanku razgovor učinio javnim, pa je i on hteo da odgovori na konstatacije predsednika, u skladu sa beleškama koje je hvatao na tom sastanku kao i beleškama urednika Džejmsa Beneta koji je takođe bio prisutan.

"Pristao sam na sastanak jer sam hteo da predsedniku skrenem pažnju na njegovu zabrinjavajuću retoriku protiv medija. Rekao sam mu šta mislim: da njegova retorika ne samo da podstiče podele, već je i izuzetno opasna", kaže Salzberger.

Artur Salzberger, izdavač Njujork Tajmsa

"Rekao sam mu i da je fraza "lažne vesti" opasna i netačna i da sam zabrinut zbog njegovog etiketiranja novinara kao "neprijatelja naroda". Upozorio sam ga na zapaljivu retorku - da može da vodi do nasilja", kaže izdavač "Tajmsa".

"Nekoliko puta sam ponovio da je to posebno opasno u pojedinim zemljama gde takvu retoriku režimi koriste kako bi se obračunavali sa novinarima. Upozorio sam da se time rizikuju životi, poništavaju demokratske vrednosti i ugrožava sloboda govora i štampe".

Izdavač "Tajmsa" je rekao da je nekoliko puta tokom razgovora naglasio da Tramp, kao i prethodni predsednici, ima pravo da javno iskaže nezadovoljstvo time kako mediji izveštavaju o njemu. Kaže i da nekoliko puta ponovio da od Trampa ne traži da prestane da napada "Tajms" ako misli da loše izveštava o njemu.

Donald Tramp često karakteriše medije čiji mu se izveštaji ne dopadaju kao "lažne vesti", a Salzbergerove novine "propalim Njujork tajmsom".

Salzberger nije preneo kako je predsednik Tramp reagovao na njegove konstatacije na sastanku u Beloj kući.