Ildem: Srbija partner NATO, sama odlučuje o saradnji i kupovini opreme

Vojna vežba "Platinasti vuk" (Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije)

Srbija je za NATO partner, ali ona sama, kao i sve druge nezavisne zemlje, odlučuje sa kim želi da saraduje i čiju, na primer vojnu opremu, želi da kupuje, rekao je pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Tadžan Ildem.

On boravi u boravi u Beogradu gde će biti počasni gost na "Nedelji NATO", a kako je ocenio, reč o važnom skupu na kojem se očekuju kvalitetne diskusije na temu ključnih bezbednosnih izazova, ali i partnerskih odnosa između Srbije i NATO.

"Uvažavamo Srbiju kao partnera, naše partnerstvo se razvija od 2006. godine kada se Srbija pridružila ''Partnerstvu za mir''. Vidimo opipljive rezultate te saradnje i moja glavna poruka na skupu bi bila - gledajmo u budućnost, budućnost naše dobre saradnje", rekao je Ildem u intervjuu agenciji Tanjug.

Ne propustite: Srbija i NATO okončali proceduru usvajanja drugog ciklusa IPAP-a

Upitan kako vidi bezbednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu, imajući u vidu činjenicu da je dijalog Beograda i Prištine blokiran, kao i da ima još drugih nerešenih pitanja u regionu, Ildem priznaje da izazova još ima.

"Ali treba da se fokusiramo na pozitivnu stranu. Zemlje regiona se razvijaju na različite načine, jačaju svoje demokratske institucije, ekonomije beleže rast, a dobrosusedski odnosi se razvijaju", rekao je on i kao primer naveo rešeno pitanje imena Severne Makedonije i njene dobre odnose sa Grčkom i Bugarskom, kao i "živu" perspektivu članstva te zemlje u NATO.

Žalimo, kaže Ildem, što trenutno nema dijaloga između Beograda i Prištine, ali NATO snažno podržava taj proces pod okriljem EU.

Na pitanje Tanjuga da li vojna saradnja između Srbije i Rusije, kao i potencijalna kupovina ruskog PVO sistema S-400 , predstavlja problem za zapadnu vojnu alijansu, Ildem navodi da NATO ne određuje šta zemlje treba da rade ili ne treba da rade.

Ne propustite: Ruske rakete u Srbiji menjaju balans snaga u regionu

"Svaka zemlja ima suvereno pravo da bira s kojom zemljom želi da sarađuje, i kada je reč o vojnoj opremi ili kupovini stvar je ista - suvereno je pravo nezavisnih država koji sistem žele da nabave. Zato mislim da NATO tu nema šta da kaže, a ono na šta se mi fokusiramo je naše partnerstvo sa Srbijom", naveo je on.

Na Srbiji je da odnese odluku o tome, dodao je Ildem.

Govoreći o jednom od ključih izazova sadašnjice - lažnim vestima - Ildem kaže da su one pre svega deo kampanja dezinfomacije i propagande, koje su opasne po bezbednost.

"Sve zemlje, ne samo Srbija, suočavaju se s tim, jer sajber napadi i dezinformisanje idu 'ruku pod ruku' i nijedna zemlja nije imuna na te izazove", kaže Ildem i dodaje da je na prvom mestu potrebno postići viši stepen razumevanja u društvima, da ona budu svesna toga i da budu "na oprezu" da li su vesti iz različitih izvora prave ili lažne.

Neophodno je i unaprediti medijsku pismenost, odnosno, kako kaže, novinari bi trebalo da dva puta provere da li je neka vest prava ili deo kampanje dezinformacije.

Ne propustite: Ambasada SAD: Zarzecki dolazi radi konsultacija

"Sve zemlje, sve institucije, uključujući NATO, sada razgovaraju o jačanju otpornosti društva i kako bi se prenosila istina, da su naši narativi zasnovani na činjenicama i da bi građani mogli da prave jasnu razliku između istine i fikcije", rekao je on.

Posebna opreznost, smatra on, potrebna je kada je reč o društvenim mrežama.