MMF smanjuje prognozu globalnog rasta

Globalna prognoza rasta svetskog bruto domaćeg proizvoda.

Glavni ekonomista MMF-a, Olivije Blanšar, ukazuje da su razvijene ekonomije u opasnosti od recesije
Međunarodni monetarni fond je smanjio prognoze globalnog ekonomskom rasta za ovu godinu, a eksperti fonda kažu da se povećava opasnost od ozbiljnih ekonomskih problema.

Glavni ekonomista MMF-a, Olivije Blanšar, ukazuje da su razvijene ekonomije u opasnosti od recesije i da to sve više utiče i na ekonomije u usponu kao što je Kina.

„Svetski ekonomski napredak se nastavlja, ali veoma sporo. U razvijenim ekonomijama, rast je sada previše nizak da bi znatno uticao ne smanjenje nezaposlenosti. U glavnim ekonomijama u usponu, rast koji je do sada bio jak, takođe se smanjuje.“

Međutim, u izveštaju MMF-a, izdatom uoči važnog globalnog skupa finansijskih zvaničnika krajem nedelje u Tokiju, navodi se da ekonomije u usponu neće biti previše pogođene. Prognozira se usporenje globalnog rasta po godišnjoj stopi od 3,3 odsto, što je nešto manje od 3,5 odsto rasta prema prognozi u julu.

Blanšar upozorava da bi situacija mogla da bude lošija ako Vašington ili Evropa ne uspeju da izađu na kraj sa političkim i finansijskim problemima brzo i efikasno.

On ističe da je najgori scenario da američki Kongres u januaru ne pronadje kompromis o poreskim olakšicama, u kojem slučaju će doći do podizanja poreza i smanjenja vladinih izdataka. „To bi skoro sigurno dovelo do recesije u SAD što ne bi bilo dobro za svet“, konstatuje Blanšar.

Studija predviđa da će rast u Sjedinjenim Državama ove godine biti svega 2,2 odsto i nešto brže u 2013. Među državama koje koriste euro, očekuje se da se sveukupna ekonomija ove godine smanji za 0,4 odsto i poboljša iduće godine. Predviđa se da će zemlje u razvoju u Aziji ove godine da rastu po prosečnoj stopi od 6,7 odsto, a iduće godine još brže.