SAD pooštravaju sankcije Iranu

Sekretarijat za finansije

Sjedinjene Države su zavele dodatne sankcije prema nizu kompanija, institucija i pojedinaca koji, kako se navodi, pomažu Iranu da izbegne nuklearne sankcije ili promoviše terorizam.

U saopštenju Sekretarijata za finansije Iran se optužuje da je vlasnik ili da kontroliše 21 kompaniju koju Islamska republika koristi da izbegne sankcije ili podrži „nezakonite aktivnosti“.

Sekretarijat je saopštio da te kompanije uključuju dve banke sa sedištem u Belorusiji, dve investicione kompanije u Nemačkoj i rudarske i inženjerske kompanije u Evropi i Aziji. Takodje se navodi da nije lako ući u trag tim kompanijama kako bi se utvrdilo da je vlasnik iranska vlada.

Sekretarijat za finansije je takodje označio dve iranske organizacije i sedam iranskih državljana kao sledbenike terorizma i zabranio bilo kakvo američko poslovanje sa njima.

Sjedinjene Države i njihovi zapadne saveznici uveli su sankcije Iranu kako bi izvršili pritisak da se zaustave nuklearne aktivnosti koje, kako strahuju, vode proizvodnji nuklearnog oružja. Iran tvrdi da njegov program ima isključivo mirnodopsku namenu.