Izraelski udar na sirijske ciljeve nakon "zalutale" vatre

Pogled na grad Bat na granici Golanske visoravni, Sirija, 24. jun 2017.

Izraelska vojska saopštila je u nedelju da je napala više ciljeva koji pripadaju sirijskom režimu nakon što su projektili iz te susedne zemlje pali na teritoriju Izraela već drugi dan zaredom, kaže se u saopštenju.

Vojska je "ciljala dve artiljerijske pozicije i kamion sa municijom koji pripadaju sirijskom režimu", nakon što su "zalutali projektili" iz Sirije pogodili Golansku visoravan koju kontroliše Izrael, drugi dan za redom, kaže se u soapštenju.

Nema izveštaja o žrtvama, ali izraelska vojska upozorila je civile da izbegavaju okupljanje na otvorenom prostoru u blizini granice.

Nekoliko sati ranije, premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, govorio je o napadima u nedelju tokom sastanka svog kabineta.

"Nećemo tolerisati nikakvo 'prelivanje' niti 'kapanje' - ni minobacačkih granata, ni raketa, sa bilo kog fronta. Odgovorićemo energično na bilo koji napad na našu teritoriju ili naše građane", rekao je.

Izrael nije igrao aktivnu ulogu u ratu u Siriji, ali je odgovarao u prošlosti kada se vatra prelivala preko sirijske granice.

U aprilu, Izraelci su oborili ono što su nazvali "ciljem" iznag Golanske visoravni.

Izrael je anektirao golansku oblast nakon Šestodnevnog rata 1967. godine, ali taj potez međunarodna zajednica nikada nije legalizovala.