Zaoštrava se borba Trampa i Bajdena u državama čiji glasovi mogu da odluče izbore

  • Stiv Herman

Tramp i Bajden tokom prve debate u Klivlendu

Tri nedelje ostalo je do američkih predsedničkih izbora, a glasovi u nekoliko država mogu da odluče hoće li demokrata Džo Bajden uskratiti aktuelnom predsedniku Donaldu Trampu priliku za drugi mandat. Kampanje obojice kandidata fokusirane su na Floridu, Ohajo i Pensilvaniju.

"Korupmirani političari su očajni da ponovo dođu na vlast. Mi im stojimo na putu", poručio je predsednik na mitingu u Senfordu, Floridi.

Tramp je optužio Bajdena da ga finansiraju "radikalni globalisti" i da Demokratsku stranku kontrolišu "socijalisti, marksisti i levi ekstremisti".

Trampov miting na Floridi bio je prvi otkako je predsednik objavio da je zaražen koronavirusom. Bela kuća je uoči mitinga objavila da predsednik više nije zaražen.

Ne propustite: Bela kuća: Tramp negativan na Kovid 19

"Svi će dobiti isto", kazao je Tramp o svom lečenju od kovida, koje je uključivalo i veoma skup eksperimentalni koktel antitela, kao i intravenozne lekove koji su sada odobreni samo za hitne slučajeve.

"Osećam se toliko snažno", poručio je predsednik sa bine na Floridi.

Miting je održan na aerordomu, na otvorenom prostoru, a samo je nekolicina ljudi od nekoliko hiljada koji su prisustvovali, nosila maske.

Publika na mitingu predsednika na Floridi

Potpredsednik Majk Pens je miting održao u Ohaju. Njegov govor u fabrici u Kolumbusu prekidali su demonstranti koje je organizovala grupa povezana sa senatorom Bernijem Sandersom.

Ohajo je posetio i demokratski predsednički kandidat Džo Bajden.

"Amerikancima je skinut povez sa očiju. Videli su kombinaciju pandemije, ekonomske krize, rasne nejednakosti, svega što se dešava na međunarodnom planu. I spremni su da delaju i znaju kako to da promene", rekao je Bajden u obraćanju radnicima fabrike automobila.

Demokratski kandidat je kasnije govorio u Sinsinatiju. Kritikovao je Trampa zbog 215 hiljada Amerikanaca koji su umrli od kovida i još "200 hiljada koji bi mogli da stradaju do kraja januara, samo zato što je predsednik zabrinut isključivo za berze i odbija da veruje nauci".

U utorak, Bajden će održati miting na Floridi, a Tramp u Pensilvaniji.

Ne propustite: Druga predsednička debata i zvanično otkazana

Prema podacima sa sajta Real Clear Politics, koji pravi presek svih istraživanja, Bajden je u prednosti 7 odsto u Pensilvaniji, ali je ta prednost na Floridi mnogo manja - 3,7 odsto u odnosu na predsednika.

"Osvojićemo više nego pre četiri godine", rekao je Tramp i osporio rezultate istraživanja o Floridi.

Dvojica kandidata su maltene izjednačena u Ohaju, državi koju je Tramp osvojio 2016. sa 8 odsto više u odnosu na Hilari Klinton. Tada je Tramp dobio i Floridu i Pensilvaniju.

Florida i Ohajo su ključne za Trampov reizbor, a Pensilvanija je važna za Bajdena, kaže Speser Kimbal, direktor odeljenja za istraživanje javnog mnjenja na koledžu "Emerson".

"Nijedan republikanac nije pobedio bez da dobije Ohajo, a kako sada stvari stoje u Mičigenu, Bajden bi mogao da pobedi samo zahvaljujući Floridi. Ako Pensilvanija ostane na strani Trampa, to će biti loše za Bajdena jer je to država u kojoj je rođen, a takođe ukazuje na loš rezultat na Srednjem Zapadu", kaže Kimbal.

Pobednik na izborima mora da dobije 270 elektorskih glasova. Florida, Pensilvanija i Ohajo ukupno donose 67.

Ne propustite: Izborna matematika: Tramp i Bajden u bici za glasove elektora

Najviše elektroskih glasova donosi Kalifornija, 55, a prema istaživanjima Bajden vodi u toj državi.

Teksas donosi 38 elektorskih glasova, a većina anačitičara očekuje da u toj državi pobedi Tramp, iako neke ankete pokazuju trenutnu prednost Bajdena.