Bajden odabrao Ronalda Klejna za šefa osoblja Bele kuće u predstojećoj administraciji

Arhiva - Robert Klejn (L) i Džozef Bajden (D) tokom susreta o krizi koju je izazvala epidemija ebola; novembar 2014 (Foto: REUTERS/Larry Downing)

Džozef Bajden, izabrani predsednik Sjedinjenih Država, odabrao je dugogodišnjeg pomoćnika Ronalda Klejna za šefa osoblja Bele kuće u predstojećoj administraciji, saopštio je tranzicijski tim Bajden-Haris.

Ron je neprocenjiv saradnik tokom mnoštva godina koliko smo zajdno radili - uključujući i spasavanje američke ekonomije od jednog od najvećih padova u našoj istoriji tokom 2009. Kasnije smo, 2014, prevazišli tešku vanrednu situaciju u javnom zdravstvu", naveo je Bajden u saopštenju.

Izabrani predsednik SAD-a je u objavi ukazao da Klejn ima bogato iskustvo i sposobnost za rad sa ljudima, kako je precizirao, širokog političkog spektra.

Šta znači biti izabrani predsednik u Sjedinjenim Državama?

Džozef Bajden, demokratski kandidat, označen je pojmom izabranog predsednika SAD-a.

Reč je o opisu – a ne zvaničnoj funkciji. Bajden nema nikakva izvršna ovlašćenja i neće ih ni imati sve dok zvanično ne bude preuzeo dužnost 20. januara 2021.

Američke medijske mreže, koje prate prebrojavanje glasova, utvrdile su da je Bajden u subotu 7. novembra u američkoj državi Pensilvanija, osvojio dovoljan broj elektorskih glasova kojima je stigao do cifre od 270 koliko je potrebno da postane predviđeni predsednik.

Zbog toga mediji, uključujući i Glas Amerike, Bajdena označavaju pojmom predviđeni ili projektovani predsednik. Ponekad, pogotovo u slučaju kada je rezultat tesan, protivkandidat ne priznaje poraz.

Donald Tramp to nije učinio, iznoseći bez dokaza tvrdnje o izbornim prevaravama, uz najave da će se boriti za svoju, kako je označava, zakonitu pobedu. Njegov stav izazvao je podele među članovima Kongresa, dok istovremeno, vodeći republikanci poržavaju istragu navoda o izbornim prevaravama.

Kada će se spor rešiti?

Ishod američkih predsedničkih izbora zvanično neće biti potvrđen nedeljama. U međuvremenu mogli bi se voditi sudski sporovi i novo prebrojavanje glasova.

Trampova administracija još nije prezentovala dokaze o izbornim prevarama što bi moglo dovesti do poništavanja predviđenog ishoda izbora – ali ima još dovoljno vremena za pokretanje novih pravnih postupaka.

Kada države potvrde rezultate glasanja sredinom decembra organizuje se glasanje elektora u okviru Elektorskog koledža.

Potom sledi potvrda glasanja Elektorskog koledža u Kongresu, što se događa u januaru, oko dve nedelje pre inauguracije izabranog predsednika.


"To je upravo ono što je potrebno šefu osoblja Bele kuće dok se suočavamo sa krizom i pokušavamo da objedinimo našu zemlju", navedeno je u saopštenju tima za tranziciju.

Ronald Klejn je, reagujući na objavu tranzicijskog tima Bajden-Haris, poručio da mu je ukazana najveća čast.

"Da budem u službi izabranog predsednika u ovoj funkciji. Dirnut sam poverenjem koje mi je ukazano. Radujem se što ću izabranom predsedniku i potpredsedniku pomoći da okupe raznovrsan i talentovan tim Bele kuće koji će se boriti za primenu njihove ambiciozne agende za promene i težiti da se prevaziđu podele u našoj zemlji", poručio je Klejn.

On će obavljati funkciju Bajdenovog višeg savetnika i trebalo bi da pomogne u formiranju vodećeg tima buduće američke administracije. Bio je angažovan kao viši savetnik Badejn-Haris kampanje. U okviru američke administracije, od 2009. do 2011. radio je kao šef osoblja bivšeg američkog potpredsednika u vreme predsednika Baraka Obame. Tadašnji američki potpredsednik bio je Džozef Bajden.

Takođe, u administraciji bivšeg predsednika Baraka Obame predvodio je tim za borbu protiv ebole u periodu od 2014. do 2015.

Bajdenovi razgovori sa savetnicima za tranziciju

Pre ove objave izabrani predsednik Bajden se tokom dana sastao sa svojim savetnicima za tranziciju u okviru planova za preuzimanje kontrole nad američkom vladom – kada bude zvanično imenovan na dužnost 20. januara 2021.

Izabrani predsednik ranije je izjavio da bi neke od ključnih susreta tim povodom mogao da održi pre Dana zahvalnosti – koji se obeležava 26. novembra.

Lista Bajdenovih savetnika za tranziciju je puna je stručnjaka upoznatih sa problemima sa kojima će se izabrani predsednik suočiti pošto bude preuzeo funkciju.

Ne propustite: Bajdenov tranzicioni tim ne gubi vreme

Ketlin Smit, potpredsednica i direktorka Međunarodnog programa za bezbednost u Centru za strateške i međunarodne studije, zadužena je za pregled aktivnosti Sekretarijata za odbranu.

Linda Tomas Grinfild, bivša pomoćnica državnog sekretara za afrička pitanja analizira rad Stejt departmenta, dok je Don Grejvs, izvršni direktor u “Ki banci” (KeyBank) zadužen za analizu Sekretarijata za finansije.

Marta Gimbel, viša menadžerka za ekonomska istraživanja u kompaniji “Šmit fjučurs” (Schmidt Futures) proverava rad Saveta ekonomskih savetnika.

U trenucima dok izabrani predsednik nastavlja razmatranja u svom domu u gradu Vilmingtonu u državi Delaver – aktuelni predsednik Donald Tramp prisustvovao je obeležavanju Dana veterana na Nacionalnom groblju Arlington u blizini Vašingtona. To je ujedno i njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od prošlog četvrtka, kada je izneo niz neosnovanih optužbi o široko rasprostranjenoj izbornoj prevari.

Ne propustite: Vodeći republikanci podržavaju Trampa u osporavanju Bajdenove pobede

Tramp, republikanski kandidat, ne priznaje izborni poraz. On i njegova kampanja podneli su brojne tužbe osporavajući izborne rezultate u državama koje su ključne za ishod američkih predsedničkih izbora. Aktuelni predsednik nastoji da poništi predviđeni izborni trijumf demokratskog kandidata i obezbedi drugi četvorogodišnji mandat u Beloj kući.

Putem društvene mreže Tviter svakodnevno objavljuje žalbe na ishod izbora – postavljajući komentare republikanaca koji podržavaju njegove tvrdnje o izbornoj prevari demokrata.

Ne nudeći validne dokaze, Tramp tvrdi da su ga izborne neregularnosti i nepravilnosti u brojanju glasova, koštale izborne pobede.

Sudovi su do sada odbacili svaku tužbu koju je podneo Trampov tim – a očekuje se podnošenje dodatnih.

Ne propustite: Trampova kampanja tuži Pensilvaniju, traži da se ne proglasi rezultat

Prema nezvaničnim rezultatima – Džozef Bajden osvojio je više od 270 elektorskih glasova koji određuju ishod američkih predsedničkih izbora. Demokratski kandidat trenutno po broju osvojenih glasova vodi u još dve države Džordžiji i Arizoni, što bi mu na kraju moglo doneti prednost od 306-232.

Potencijalni Bajdenov rezultat mogao biti identičan onom koji je Tramp ostvario na predsedničkim izborima 2016. godine – kada je, neočekivano, pobedio demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton.

Bajden je u utorak izjavio da ništa neće zaustaviti prenos vlasti u zemlji posle njegove pobede na izborima.

"Nastavićemo da sastavljamo našu administraciju, Belu kuću i da razmatramo koga ćemo da izaberemo za položaje u kabinetu, i ništa neće to zaustaviti", naglasio je Bajden.

Ne propustite: Džordžija će ponovo ručno brojati glasačke listiće

Tokom govora u Delaveru ukazao je da je proces tranzicije u toku uprkos odbijanju predsednika Donalda Trampa da prizna rezultate izbora. Poručio je i da je Trampovo odbijanje da prizna poraz "posramljujuće", ali da neće uticati na njegove planove za tranziciju.

"Na kraju dana, sve će se rešiti 20. januara (dan inauguracije) i do tada se nadam i očekujem da američki narod zna i razumije da je došlo do prenosa vlasti", naglasio je Bajden.

Uprava za opšte poslove (GSA), vladina agencija u Vašingtonu koja je zadužena za proces predaje vlasti, još nije počela formalan proces tranzicije jer ne priznaje Bajdena za izabranog predsednika SAD-a. Uobičajeno je da krene sa procesom kada se proglasi pobednik.

Prema anketi koju su spoveli agencija Rojters i istraživač javnog mnjenja Ipsos - skoro 80% Amerikanaca, uključujući polovinu republikanaca, smatra da je Bajden pobednik američkih predsedničkih izbora.

Ne propustite: Džo Bajden predviđeni pobednik predsedničkih izbora

Zvaničnici država, američkih saveznika u Evropi, britanski premijer Boris Džonson, francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, čestitali su Bajdenu na izboru – ne obazirući se na Trampove tvrdnje da će on odneti pobedu na izborima.

Glasovi elektora presudni su za određivanje ishoda američkih predsedničkih izbora. Kao podatak nije zanemarljiva ni činjenica da je u odnosu na Trampa Bajden osvojio 3,2 odsto više neposrednih glasova građana – što iznosi više od pet miliona glasova.

Ne propustite: Bajdenove pristalice posle proglašenja pobede: Slavlje i velika očekivanja