Izgorele povratničke kuće na Kosovu

Milovan Radosavljević u svojoj kući posle požara, 23. maj 2012.

Na kućama u Drenovcu načinjena velika materijalna šteta, ali nije bilo ljudskih žrtava. Rezultati istrage ukazuju da je požar podmetnut.

U povratničkom selu Drenovac u opštini Klina sinoć oko ponoći izgorele su dve kuće, a ljudskih žrtava nije bilo jer u kućama u vreme požara, nije bilo nikoga. Ministar za povratak i zajednice Radojica Tomić posetio je danas ovo selo.


Izgorele su kuće povratnika Milovana Radosavljevića i Arse Stepića. Na kućama je načinjena velika materijalna šteta. U vreme kada je izbio požar u kućama nije bilo nikoga. Radosavljević je bio na slavi kod sestre u drugom selu, a Stepić je bolestan i već nekoliko dana nalazi se u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.


Prvi rezultati istrage ukazuju da je požar podmetnut. Direktor policije za Pećki region Ahmet Hasi kaže da će policija učiniti sve kako bi otkrila uzrok i pronašla eventualne počinioce.


"Trenutno na terenu imamo ekipe za požar i druge kriminalističke ekipe koje vrše istragu, koji će učiniti sve da se počinioci izvedu pred lice pravde", rekao je Hasi.


Drenovac je danas posetio ministar za povratak i zajednice Radojica Tomić koji je kazao da je ovo loš signal koji se šalje i povratnicima, ali i vladi Kosova i međunarodnoj zajednici.


“Ovo nas svakako vraća jedan korak unazad, ali mi imamo svoj plan i program a to je da osiguramo svakom građaninu koji želi da se vrati, njegovo pravo na povratak”, rekao je Tomić.


U selu Drenovac prošle godine vratilo se sedam srpskih porodica, a planirano je da se ove godine vrati još dvanaest.

Paljenje kuća u selu Drenovac osudila su Samostalna liberalna stranka i ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.