Ovde će se voditi bitka za Gazu: Hamasovi tuneli kao smrtonosna paukova mreža

  • Asošijeted pres

Izraelski vojnik u Hamasovom tunelu koji je IDF zauzeo u leto 2014. (AP/Jack Guez)

Kako se izraelska totalna kopnena ofanziva u pojasu Gaze nazire u najrazornijem ratu sa Hamasom do sada, jedna od najvećih pretnji i za trupe Izraela, i za 2,3 miliona Palestinaca zarobljenih unutar primorske enklave, zakopana je duboko pod zemljom.

Opsežan lavirint tunela koji je izgradila ekstremistička grupa Hamas proteže se preko gusto naseljenog pojasa, skrivajući borce, njihov raketni arsenal i više od 200 talaca koje sada drže nakon napada na Izrael 7. oktobra.

Raščišćavanje i urušavanje tih tunela biće od ključnog značaja ako Izrael želi da demontira Hamas. Ali borbe u gusto naseljenim urbanim oblastima i kretanje pod zemljom mogli bi da oduzmu izraelskoj vojsci neke od njenih tehnoloških prednosti, dok bi Hamasu dali prednost i iznad i ispod zemlje.

„Obično kažem da je to kao da hodate ulicom i čekate da vas udare pesnicom u lice“, rekao je Džon Spenser, penzionisani major američke vojske i predsedavajući Studija urbanog ratovanja na Institutu za savremeno ratovanje u Vest Pointu.

Ne propustite: Amerika uvela nove sankcije Hamasu

Urbani branioci, dodao je, „imali su vremena da razmisle o tome gde će biti i postoje milioni skrivenih lokacija. Oni mogu da biraju vreme ulaska u borbu - ne možete da ih vidite, ali oni mogu da vide vas ."

Izraelska vojska je saopštila da je tokom prethodne tri noći pogodila stotine podzemnih ciljeva Hamasa u severnoj Gazi, opisujući ih kao tunele, borbene prostore i drugu podzemnu infrastrukturu. Pojačani vazdušni udari došli su paralelno sa ubrzavanjem kopnene operacije u Gazi.

Šta nam govore događaji iz prošlosti?

Ratovi u tunelima su vođeni i kroz istoriju, od rimske opsade starogrčkog grada Ambracije do ukrajinskih boraca koji su držali ruske snage u 24 kilometra tunela iz sovjetske ere ispod marijupoljske železare Azovstal oko 80 dana u 2022.

Razlog je jednostavan: bitke u tunelima se smatraju nekima od najtežih za vojsku. Odlučan neprijatelj u sistemu tunela ili pećina može izabrati gde će borba početi - i često odrediti kako će se završiti - s obzirom na obilje mogućnosti za zasedu.

Palestinac šeta kroz tunele Hamasa ispod grada Gaze, fotografija iz 2016. (Foto: AP/Adel Hana)

To je posebno tačno u slučaju Pojasa Gaze, gde se nalazi Hamasov sistem tunela koji je Izrael nazvao „Metro“.

Kada su Izrael i Egipat uveli potpunu blokadu Gaze nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad teritorijom 2007, ekstremistička grupa je proširila izgradnju mreže tunela na krijumčarenje oružja i druge krijumčarene robe iz Egipta. Dok je Egipat kasnije zatvorio većinu tih prekograničnih tunela, sada se veruje da Hamas ima ogromnu podzemnu mrežu koja se proteže širom Gaze, što mu omogućava da prenosi oružje, zalihe i borce van vidokruga izraelskih dronova.

Jehia Sinvar, politički lider Hamasa, tvrdio je 2021. da militantna grupa ima 500 kilometara tunela. Sam pojas Gaze se prostire na 360 kvadratnih kilometara, otprilike dvostruko veći od Vašingtona.

"Počeli su da govore da su uništili 100 kilometara Hamasovih tunela. Kažem vam da tuneli koje imamo u Pojasu Gaze premašuju 500 kilometara", rekao je Sinvar posle krvavog 11-dnevnog rata sa Izraelom. „Čak i da je njihov narativ istinit, uništili su samo 20 odsto tunela”.

Ne propustite: Šta Izrael može da nauči iz američkog iskustva u uličnim borbama u Iraku i Siriji?

Izraelska vojska zna za pretnju barem od 2001, kada je Hamas koristio tunel za detonaciju eksploziva ispod izraelske granične stanice. Od 2004, odred izraelske vojske Samur, ili "lasice", fokusirao se na lociranje i uništavanje tunela, ponekad pomoću robota na daljinsko upravljanje. Oni koji ulaze unutra nose kiseonik, maske i drugu opremu.

Izrael je u prošlosti bombardovao iz vazduha i koristio eksploziv na zemlji da uništi tunele. Ali potpuno svrgavanje Hamasa će zahtevati čišćenje tih tunela, gde ekstremisti mogu iskočiti iza izraelskih trupa koje napreduju.

Tuneli su uglavnom veoma uski i visoki tek toliko da čovek može da se uspravi (Foto: P Photo/Jack Guez)

Tokom rata 2014, ekstremisti Hamasa ubili su najmanje 11 izraelskih vojnika nakon što su se infiltrirali u Izrael kroz tunele. U drugom incidentu, izraelski oficir, poručnik Hadar Goldin, odvučen je u tunel unutar Gaze i ubijen. Hamas od tada drži Goldinove posmrtne ostatke.

Arijel Bernštajn, bivši izraelski vojnik koji se borio u tom ratu, opisao je urbanu borbu u severnoj Gazi kao mešavinu „zaseda, zamki, skrovišta, snajperista“.

On se prisetio da tuneli imaju dezorijentišući, nadrealni efekat, stvarajući slepe tačke dok su borci Hamasa iskočili niotkuda da napadnu.

„Bilo je kao da se borim sa duhovima“, rekao je. "Ti ih ne vidiš."

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je u petak da očekuje tešku kopnenu ofanzivu, upozorivši da će „biti potrebno mnogo vremena“ da se demontira ogromna mreža tunela Hamasa. Kao deo strategije, Izrael je blokirao sve isporuke goriva u Gazu od izbijanja rata. Galant je rekao da će Hamas konfiskovati gorivo za generatore koji pumpaju vazduh u tunelsku mrežu. "Za vazduh im je potrebna nafta. Za naftu smo im potrebni mi", rekao je on.

Ne propustite: Kolika je vojna moć Izraela i Irana, a sa čim raspolažu Hamas i Hezbolah?

Moderne vojske su se oslanjale na vazdušne napade da bi urušile tunele. Izraelski udari u Gazi do sada u ovom ratu ubili su oko 8.000 ljudi, prema Ministarstvu zdravlja Gaze koje kontroliše Hamas. Ali ti udari mogu naneti samo ograničenu štetu podzemnoj mreži.

Američke snage koje su se borile u Vijetnamskom ratu borile su se da raščiste mrežu od 120 kilometara (75 milja) poznatu kao tuneli Cu Či, u kojima su se američki vojnici suočavali sa uskim uglovima, zamkama i ponekad mračnim uslovima u predgrađu tadašnjeg Sajgona u Južnom Vijetnamu. Čak ni nemilosrdno bombardovanje aviona B-52 nikada nije uništilo tunele. Ni ruski udari na ukrajinsku čeličanu 2022. nisu postigli taj cilj.

Koliko je teško uništiti tunele pokazuje i činjenica da je Amerika 2017. godine upotrebila masivni eksploziv protiv sistema tunela Islamske države u Avganistanu nazvanog „majka svih bombi“, najvećeg nenuklearnog oružja koje je vojska SAD ikada koristila u borbi.

Dodatne komplikacije

Ipak, u svim tim slučajevima, vojska u napredovanju se nije suočila sa izazovom koji Izrael sada ima sa Hamasovim tunelskim sistemom. Ta ekstremistička grupa drži više od 200 talaca koje je zarobila u napadu 7. oktobra, u kojem je takođe ubijeno više od 1.400 ljudi.

Hamasovo oslobađanje 85-godišnje Joševed Lifšic potvrdilo je sumnje da su ekstremisti stavili taoce u tunele. Lifšic je za sistem tunela rekla da „izgleda kao paukova mreža“.

Čišćenje tunela sa taocima zarobljenim unutra će verovatno biti „spor, metodičan proces“, pri čemu će se Izraelci oslanjati na robote i druge obaveštajne podatke kako bi mapirali potencijalne zamke, prema Sufanu, njujorškom bezbednosnom istraživačkom centru.

„S obzirom na metodično planiranje uključeno u napad, izgleda da će Hamas posvetiti značajno vreme planiranju za sledeću fazu, sprovodeći opsežnu pripremu bojnog polja u Gazi“, navodi se u pisabom saopštenju Sufan centra. „Upotreba talaca kao živog štita će dodati dodatni sloj složenosti borbi”.

Potencijalne borbe sa kojima se suočavaju izraelski vojnici takođe će biti klaustrofobične i zastrašujuće. Mnoge tehnološke prednosti izraelske vojske će nestati, dajući prednost ekstremistima, upozorila je Dafne Ričmond-Barak, profesorka na izraelskom Univerzitetu Rajhman koja je napisala knjigu o podzemnom ratu.

Palestinski radnik odmara tokom kopanja tunela za krijumčarenje ispod graničnog prelaza Rafa na jugu Pojasa Gaze (Foto: (AP Photo/Hatem Moussa)

„Kada uđete u tunel, veoma je uzak, mračno je i vlažno, i vrlo brzo gubite osećaj za prostor i vreme“, rekla je Ričmond-Barak za Asošijeted pres. "Imate taj strah od nepoznatog, ko dolazi iza ugla? Hoće li ovo biti zaseda? Niko ne može da dođe i da vas spasi. Jedva možete da komunicirate sa spoljnim svetom, sa svojom jedinicom."

Takav front bi mogao da natera izraelsku vojsku na vatrene okršaje u kojima bi taoci mogli slučajno da budu ubijeni. Tu je i opasnost od zamki koje eksplodiraju, zakopavajući žive i vojnike i taoce, rekla je Ričmond-Barak.

Čak i uz te rizike, ona je rekla da tuneli moraju biti uništeni da bi Izrael postigao svoje vojne ciljeve.

„Postoji posao koji treba da se završi i biće obavljen sada“, rekla je ona.