Vazdušni udar Izraela na Gazu posle napada Hamasa

Zapaljivi baloni koje je poslao Hamas zapalili su polja u Izraelu

Izrael je ponovo gađao Gazu iz vazduhs pošto je Hamas poslao zapaljive balone na izraelsku teritoriju. Tome je prethodio marš jevrejskih nacionalista u Istočnom Jerusalimu, koji je izazvao bes Palestinaca. Nijedna strana nije prijavila žrtve.

Ovo je prvi napad posle uspostavljanja prekida vatre 20. maja, nakon što su Izrael i Hamas ratovali 11 dana. U tom sukobu poginule su stotine ljudi, uglavnom Palestinci.

Izraelska vojska saopštila je da je spremna za "sve scenarije, uključujući i ponovni konflikt, jer se bori protiv terorističkih akata iz Gaze". Hamas je poslao zapaljive balone koji su izazvali 20 požara na poljima blizu granice sa Gazom.

Ne propustite: Izrael i Hamas započeli "opšti, bezuslovan prekid vatre"

Pre marša jevrejskih nacionalista, Izrael je pripremio antiraketni sistem zbog potencijalnih raketnih napada iz Gaze.

Portparol Hamasa potvrdio je napade i rekao da će Palestinci nastaviti da pružaju otpor i brane svoja sveta mesta u Jerusalimu.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalim u ratu 1967. i potom ga anektirao, što međunarodna zajednica nije odobrila. Palestinci žele da Istočni Jerusalim bude glavni grad njihove države, koja će uključivati Zapadnu obalu i Gazu.

Novi konflikt je ujedno i prvi test za izraelsku novu vladu, na čijem je čelu jevrejski nacionalista Naftali Benet.