Izvestilac EP: Kosovo zaslužuje viznu liberalizaciju

Igor Šoltes, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo danas u Prištini

Kosovo zaslužuje viznu liberalizaciju i nadam se da će se to dogoditi do kraja godine, izjavio je u Prištini Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes. On je na Kosovu razgovarao sa predstavnicima vladinog i nevladinog sektora o reformama, koje Kosovo sprovodi u brojnim oblasima.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes rekao je da je pitanje vizne liberaliacije za Kosovo trebalo da bude završeno mnogo ranije, ali da se, nažalost, odužilo,

„Na Kosovu postoje velika očekivanja u vezi sa viznom liberalizacijom, posebno posle usvajanja sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom u Skupštini. Dakle, vizna liberalizacija kasni na Kosovu, ali nemojte za to kriviti samo EU, jer je Kosovo trebalo da dobije viznu liberalizaciju pre dve godine, zajedno sa Gruzijom i Ukrajinom. Ja dajem sve od sebe što se tiče tog pitanja u Evropskom parlamentu, kako bi se ispunila očekivanja svih povodom vizne liberalizacije i ovo će veoma jasno biti navedeno u izveštaju Evropskog parlamenta o napretku Kosova, koji će uskoro biti donet“, rekao je Šoltes..

On smatra da Kosovo zaslužuje da njegovi građani slobodno, bez viza putuju po zemljama zapadne Evrope, ali je naglasio da to ne zavisi od Evropskog parlamenta, već od Evropske komisije.

„Iskreno se nadamo da će preporuka Evropske komisije biti pozitivna u tom smeru i to će svakako biti značajan delić odnosno preporuka za Evropski savet za davanje zelenog svetla što se tiče vizne liberalizacije. Iskreno se nadam da će se to dogoditi do kraja godine“, kazao je izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo.

Šoltes je u Prištini boravio dva dana kako bi - kako je kazao - prikupio relevantne informacije od vladinog, nevladinog i ostalih sektora. Sa sagovornicima je razgovarao o vladavini prava, borbi protiv korupcije i kriminala, reformama pravosuđa, transparentnosti, koja je važna za čitav javni sektor, kao i o reformi u zdravstvu i sektoru životne sredine.