Jelica Kurjak: Špijunska afera u funkciji unutrašnje politike

"Rusija sve vreme ćuti, što me je i zabrinulo"

Špijunska afera u Srbiji i obraćanje predsednika Aleksandra Vučića o tom događaju otvorili su nova pitanja. Nekadašnja ambasadorka Srbije u Moskvi Jelica Kurjak za Glas Amerike kaže da ceo slučaj treba posmatrati u kontekstu situacije na unutrašnjoj sceni i da je problem kada stvari počnu da se prelivaju i na spoljne odnose.

Posle "špijunske afere" i pitanja "Zašto" predsednika Srbije Aleksandra Vučića ruskom ambasadoru Aleksandru Bocan Harčenku, nekadašnja ambasadorka u Moskvi Jelica Kurjak podseća da su kroz istoriju srpsko-ruski odnosi imali različite faze, da nisu uvek na visokom nivou, kao i da odnose na međunarodnoj sceni ne treba posmatrati kroz prizmu ljubavi i bratstva, već pre svega interesa.

Rusija ima svoje interese u Srbiji, kaže Kurjak za Glas Amerike, ali "špijunsku aferu" posmatra i kao deo političkih prilika u Srbiji:

Your browser doesn’t support HTML5

"Rusija je sve vreme ćutala, što me je i zabrinulo"

"Sve je nekako u funkciji unutrašnje politike. Upotrebna vrednost unutrašnje politike. Da li zato što smo mi mnogo naobećavali na sve strane svima - mislim ovim glavnim igračima i akterima na Balkanu... sređivanje situacije na Balkanu, od Bosne, Makedonije, Srbije. Velikim silama, svuda smo pričali nekakvu priču prilagođenu njima i sada je došlo vreme za naplatu. A onda to može da se odrazi na unutrašnju situaciju. I onda se sve to radi da bi se zatrpao lažni doktorat i drugi slučajevi", kaže Kurjak.

Problem i opasnost nastaje, kaže Jelica Kurjak, kada unutrašnja politika počne da se preliva na spoljne odnose, kao u slučaju špijunske afere:

"Nju je iznela bugarska novinarka, što znači da Bugari mnogo znaju. Dalje, znaju se putevi kojim je to oružje išlo, preko koga i na koji cilj. Znači, samo te dve stvari su nam dovoljne da kažemo i da možemo da tvrdimo da se mnogo toga zna gde je i šta je. Ja ne zna šta Rusija zna, ja ne znam koliko Rusija ima u tome ima ulogu ili nema. Rusija je sve vreme ćutala. I mene je to i zabrinulo", kaže Kurjak i dodaje:

Ne propustite: Vučić: Srbija pod snažnim udarom stranih obaveštajnih službi

"Rusija sve vreme ćuti, ona se ne izjašnjava oko tih naših unutrašnjih stvari, koje nisu sada samo unutrašnje, jel tako? Jer se priča da se našim oružjem ratuje u istočnoj Ukrajini. Prema tome - šta mi to radimo, gde je to? I Rusija ćuti, a sprema se poseta predsednika Rusiji. I tu treba razmatrati, iz tog ugla - da li je to možda urađeno da se napravi nekakav malo povoljniji prostor za njegovu posetu tamo".

Bivša ambasadorka u Rusiji smatra i da je ocena Aleksandra Vučića o tome da ruski predsednik Vladimir Putin sigurno nije znao za ovu aferu - pod znakom pitanja.

Kurjak je zaključila da je ruski predsednik dobro obavešten o svemu o čemu treba da bude obavešten.