Jemenac iz Njujorka optužen za podršku ID

Kamion koji je letos poslužio za napad u Nici, koji je prema uhapšenom Mohamedu Rafiku Nadžiju Islamska država želele da iskopira i na njujorškom Tajms skveru

Jedan državljanin Jemena koji živi u gradu Njujorku optužen je u ponedeljak da je pokušao da pruži podršku ekstremističkoj grupi koja sebe naziva Islamska država.

Krivična prijava koja je otpečaćena u federalnom sudu sadrži detalje optužbi protiv 37-godišnjeg Mohameda Rafika Nadžija, između ostalog i za izražavanje podrške napadu na njujorškom Tajms skveru sličnom onom u Nici, prošlog leta, u kojem je stradalo 84 ljudi, a odgovornost preuzela Islamska država.

Nadži je jednom od doušnika FBI-a u nekoliko snimljenih razgovora rekao da ekstremisti Islamske države žele da izvedu sličnu operaciju u srcu Menhetna, a da je teroristička grupa već napravila maketu Tajms skvera.

Tužilaštvo navodi da će u slučaj protiv Nadžija koristiti i postove na Fejsbuku u kojima on izražava podršku Islamskoj državi, od kojih jedan sadrži i Jutjub video portparola ekstrmističke grupe, koji poziva na napade civilnih i vojnih ciljeva u zapadnim zemljama.

U prijavi se navodi i da je Nadži putovao u Tursku i jemen u pokušaju da se domogne oblasti pod kontrolom Islamske države, a da mu je devojka slala novac dok je bio u Jemenu i to nekoliko puta.

Tužilac Robert Kejpers naveo je da Nadži ima stalni boravak u SAD, ali da je rođen u Jemenu, gde i dalje ima tesne veze, a tamo mu živi i dete.