Bivšoj crnogorskoj ministarki zabranjen ulazak u Srbiju, Milatović iznenađen odlukom Beograda

ARHIVA - Bivša potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Crne Gore Jovana Marović (Foto: rtcg.me)

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je u srijedu veče da je iznenađen što je bivšoj potpredsjednici Vlade i ministarki evropskih integracija Jovani Marović zabranjen ulazak u Srbiju, kao i da je ona stigla u Crnu Goru.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je na Tviteru napisao da je razgovarao sa Jovanom Marović, da je ona dobro, kao i da je iznenađen odlukom državnih organa Srbije, posebno imajući u vidu njen dugogodišnji angažman u civilnom sektoru, kako u Crnoj Gori tako i u regionu.

"Siguran sam da Jovana nije prijetnja po bezbjednost Srbije. Zabrana ulaska zbog različitog političkog mišljenja je praksa koju moramo ostaviti iza nas ako želimo graditi dobrosusjedske odnose. Region u kontekstu EU budućnosti, treba da teži otvorenim granicama za građane, i kada su kritički nastrojeni prema vlastima i politikama”, saopštio je Milatović.

Bivša potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Crne Gore Jovana Marović oglasila se u u srijedu na platformi X (bivšem Tviteru).

"Odbijen mi je ulazak u Srbiju zbog ‘zaštite bezbednosti Republike Srbije i njenih građana’. Hvala Aleksandru Vučiću što pravite od mene heroinu", napisala je Marović.

Marović je, kako piše Radio Slobodna Evropa, zadržana na aerodromu u Beogradu i uzet joj je pasoš. Marović, koja je bila ministarka evropskih poslova i potpredsjednica Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu i Građanskog pokreta URA, podnijela je u novembru 2022. ostavku na sve tri funkcije navodeći kao razlog izglasavanje nepovjerenja 42. Vladi Crne Gore odlazećeg premijera Dritana Abazovića.

Marović je, u pismu predsjednici Skupštine Danijeli Đurović, tada navela da je funkcije u Vladi i partiji preuzela sa velikim entuzijazmom i željom da se proces pristupnih pregovora dovede u završnu fazu, a država do članstva u EU.

“S obzirom na to da političke partije prozivaju jedna drugu za nečinjenje putem medija, umjesto da sjednu za sto da se dogovore o ključnim pitanjima i prioritetima od značaja za demokratizaciju i integraciju, ispunjenje ovog cilja, odnosno ubrzanje evropskog puta, nije moguće u ovakvim uslovima”, saopštila je tada Marović.

Vladi Dritana Abazovića je 19. avgusta 2022. izglasano nepovjerenje u Skupštini Crne Gore.

CGO: Vlada da uputi protestnu notu Srbiji zbog postupanja prema Marović

Centar za Građansko obrazovanje (CGO) pozvao je Vladu Crne Gore i premijera Dritana Abazovića da, kako su napisali na Tviteru, “hitno reaguju kako bi se državljanki Crne Gore Jovani Marović vratila lična dokumenta i omogućio povratak u Crnu Goru prvim avionom nazad”.

U objavi na Tviteru CGO takođe navodi da očekuju “da Vlada i MVP upute protesnu notu Vladi Srbije zbog ovakvog postupanja prema Marović i da traže spisak svih državljana Crne Gore kojima je po istom osnovu zabranjen ulazak u Srbiju”

“Jasno je da se na ovaj način Jovana Marović kažnjava zbog javno izražene kritike prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Njoj na to pravo daje i Ustav Crne Gore i Ustav Republike Srbije, ali i međunarodni akti koji su ratifikovani od strane obje države. Vučićeva vlast ovim je dokazala da zaslužuje kritiku svih progresivnih aktera, a ostaje da se vidi da li će crnogorske vlasti i ovog puta pokazati da nemaju kičmu da zaštite svoje državljane i interese države”, navode iz CGO-a.