Južna Kalifornija: Počela procena štete posle zemljotresa

Your browser doesn’t support HTML5

Posledice potresa u Ridžkristu

U južnoj Kaliforniji počela je procena štete na stambenoj, putnoj, vodovodnoj i gasnoj infrastrukturi nakon zemljotresa, jačine 7.1 stepeni Rihterove skale, koji je to podučje pogodio u petak uveče. Radi se o najsnažnijem potresu koji je južnu Kaliforniju pogodio u poslednjih dvadeset godina. U pojasu koji se proteže od gradova Sakramenta i Las Vegasa do države Meksika oštetio je zgrade, uzrokovao požare, uništio puteve.

Zvaničnici su saopštili da u potresu nije bilo žrtava – prijavljivane su samo lakše telesne povrede.

Kalifornijska Nacionalna garda poslala je u najugroženije područje 200 vojnika, logističku podršku i avione, izjavio je general-major Dejvid Boldvin.

"Pentagon je obavešten, a cela kalifornijska vojna služba je na oprezu", rekao je on.

Guverner Gevin Njusom proglasio je vanredno stanje za deo južne Kalifornije koji je pretpreo značajne štete u zemljotresu jačine 7.1 stepeni Rihterove skale u petak uveče. Ta odluka predviđa pružanje neposredne državne pomoći okrugu San Bernardino, usled ekstremne opasnosti po bezbednost osoba i imovine zbog zemljotresa.

Zvaničnici su saopštili da u potresu nije bilo žrtava – prijavljivane su samo lakše telesne povrede. Seizmolozi upozoravaju na naknadne potrese narednih dana – pa čak i nedelja.

Epicentar zemljotresa jačine 7.1 stepeni Rihterove skale bio je na oko 18 kilometara od grada Ridžkrista – u području pustinje Mohave koju je u četvrtak pogodio potres jačine 6.4 stepena Rihterove skale.

Ridžkrist, gradić koji se oporavljao od prethodnog potresa, opet je pretrpeo najviše štete. Nekoliko hiljada ljudi ostalo je bez struje i prijavljena su oštećenja na zgradama.

"Postoje izveštaji o požarima koji su nastali kao posledica curenja gasa ili pucanja gasovoda u celom gradu", izavio je Mark Gilardući, direktor kalifornijskog Odseka za hitne slučajeve.

Džed Meklagin, šef tamošnje policije, izjavio je da su dva požara koja je potres izazvao, brzo ugašena. Žrtava i povređenih nije bilo.

“Radilo se samo o lakšim povredama, poput posekotina i udaraca”, izjavio je Džed Meklagin, šef policije Ridžkrist.

Takođe, kako je rekao, bilo je i nekoliko slučajeva curenja gasa što je isto ubzo sanirano.

Lokalni vatrogasci i policijski zvaničnici rekli su da im je bio upućen veliki broj poziva za medicinsku i hitnu pomoć.

U obližnjem gradiću Trona sa oko 2000 stanovnika srušila se najmanje jedna zgrada. Vlasti su saopštile da su meštani zadobili lakše povrede. Zbog blokiranih puteva policija je stanovništvu dostavljala flaširanu vodu kao pomoć.

U centru Los Anđelesa, udaljenom 150 milja, prema navodima očevidaca, neboderi su se ljuljali tridesetak sekundi.

Zemljotres se osetio na severu SAD-a u gradu Sakramentu, na istoku u Las Vegasu, kao i na jugu prema Meksiku.

Potres koji se dogodio u petak uveče usledio je nakon zemljotresa od 6.4 stepeni Rihtera u istom području u četvrtak.