Optužbe da je Katar podmićivao članove Evropskog parlamenta potresaju EU

  • Lisa Šlajn

Članovi Evropskog parlamenta slušaju izlaganje predsednice Roberte Mecole na specijalnoj sednici o lobiranju, 12. decembra 2022. u Starsburu.

Članice Evropske unije izrazile su zabrinutost zbog navoda da je Katar podmitio neke članove Evropskog parlamenta kako bi uticao na njihove odluke. Jedna od potpredsednica EP je uhapšena u vezi sa aferom i protiv nje je podignuta optužnica.

Belgijska policija sprovela je u ponedeljak nove racije u kancelarijama Evropskog parlamenta pošto je predsednik parlamenta obećao da će pokrenuti internu istragu o optužbama za korupciju, a najviši zvaničnik bloka pozvao je na stvaranje nezavisnog etičkog tela na nivou EU.

Pred početak sastanka šefova diplomatije Evropske unije, evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj izrazio je zabrinutost zbog navoda o korupciji - iako je ujedno upozorio da je važno držati se činjenica i dokaza.

Vesti su, svakako, veoma zabrinjavajuće. Veoma, veoma zabrinjavajuće", rekao je Borelj.

U najnovijem obrtu u jednom od najvećih skandala u istoriji Evropske unije, Atina je u ponedeljak zamrzla sredstva potpredsednice Evropskog parlamenta, Grkinje Eve Kaili, jedne od četiri osobe koje su belgijski istražitelji uhapsili zbog optužbi za korupciju, navodi se o izveštajima.

Stranka Eve Kaili u Grčkoj takođe je suspendovala političarku koja je bivša TV voditeljka.

Istražitelji ispituju navode da je Katar, domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu, platio velike sume novca da bi uticao na političke debate u Evropskom parlamentu. Istražitelji su navodno pronašli vreće sa novcem u kući Kaili. Njoj su oduzete sve parlamentarne dužnosti, među kojima je predstavljanje predsednice EP, Roberte Mecole, na Bliskom istoku.

Grčka političarka i potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili govori na dodeli Evropskih književnih nagrada u Briselu, 7. decembra 2022.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da je kredibilitet Evrope ugrožen.

Druge visoke diplomate EU izrazile su sličnu zabrinutost.

Irski šef diplomatije Sajmon Koveni izjavio je: "Naneta je šteta i moramo da detaljno sve istražimo. I jasno je da treba da imamo kompletnu i transparentnu istragu kako bismo objasnili šta se dogodilo."

Agencija Rojters javlja da je jedan katarski zvaničnik demantovao da je njegova zemlja učestvovala u bilo kakvom krivičnom delu. Evropski parlament ove nedelje treba da glasa o meri da se bezvizni režim proširi na nekoliko zemalja, uključujući i Katar.