Katoličke "sveštenice" tajno služe misu

  • Kerolin Presuti

Ketlin Blenk Riter služi misu. Foto: VOA

Unutar katoličke crkve 2002. godine započeo je jedan skriveni pokret, kada su zvanični biskupi tajno zaredili sedam žena u Nemačkoj. Pokret je porastao na 250 žena širom sveta, iako pravila Katoličke crkve ne dozvoljavaju ženama da postanu sveštenici.

Katoličke mise širom sveta slede isti redosled i rutinu. Ali na misi kojoj je prisustvovao Glas Amerike nešto nije redovno. Misu ne drži “otac” Ketlin.

“Te počasne titule stvaraju osećaj da je neko bolji od nekog drugog”, navodi katolička "sveštenica" Ketlin Blenk Riter.

Your browser doesn’t support HTML5

Tajni svet zabranjenih "sveštenica" Katoličke crkve

Riter kaže da je pre dve godine zaređena kao rimokatolička sveštenica - zabranjena žena u muškoj verskoj hijerahiji.

“Svaka žena koju poznajem a koja se zaredila imala je isto iskustvo – duboko osećanje da je ovo njen poziv. To je Sveti duh.”

Ali prema kanonskom pravu, Katolička crkva ekskomunicira žene koje kažu da služe kao sveštenice. Prečasni Akinas Gilbo drži službu na Katoličkom univerzitetu Amerike, nacionalnom univerzitetu Katoličke crkve.

“One obavljaju svaki element obreda pričešća. Ali to se ne smatra važećim.”

Dajen Vilman i druge katoličke "sveštenice" iz Južnoafričke Republike.

Ketlin Riter nije jedina – oko 10 žena služe misu u Vašingtonu i okolini. One su deo globalnog pokreta koji uključuje 250 žena. U Kolumbiji, 72-godišnja Olga Lusija Alvares kaže da je pozvana da služi misu u zabačenim delovima zemlje u kojima nema muških sveštenika.

Glas Amerike je takođe razgovarao sa tri žene iz Južnoafričke Republike, koje služe misu uživo ili onlajn, u okviru verske službe zasnovane na socijalnoj pravdi.

“Nismo plaćene da budemo sveštenice, što znači da imamo svoje dnevne poslove, a mnoge od nas rade na polju društvenog aktivizma, bilo da je reč o rasi, rodu ili invaliditetu", objašnjava Sara Rul.

Tokom službe, reči kao što su “otac” se menjaju da bi bile inkluzivnije, i zato se može čuti sledeća molitva: “U ime svetog bića, koje nas stvara, oslobađa i udiše život.”

U međunarodnom katoličkom Sinodu, žene - sveštenici su jedna od glavnih tema razgovora, ali se papa Franja, poglavar rimokatoličke crkve, protivi. 2013. godine je jnaglasio: “Crkva se oglasila i rekla je ne. Jovan Pavle Drugi je to rekao sa konačnom formulacijom. Ta vrata su zatvorena.”

Prečasni Akinas Gilbo drži službe na Katoličkom univerzitetu u Vašingtonu.

“Crkva, time što zaređuje samo muškarce, sledi primer Hrista, i samo radi to što je Hrist radio”, navodi sveštenik Akinas Gilbo.

To znači da crkva ponavlja model Isusovih 12 učenika, prvih sveštenika, koji su svi bili muškarci. “Sveštenica” iz Johanesburga Dajen Vilman to naziva “rodnim aparthejdom”.

“Odvojene ste, navodno ste ravnopravne ali niste ravnopravne. O čemu se tu radi? Zašto postoji ta podela koja vodi ka nejednakosti?”

“Crkva nije bila u pravu u odnosu na ropstvo, u odnosu na doktrinu otkrića, koja je korišćena da se opravda kolonijalizam. Crkva je grešila u prošlosti, a greši I sada", primećuje vernica Marijen fon Esen.

Niko ne misli da će ženama biti dozvoljeno da zvanično služe misu u doglednoj budućnosti, ili čak ikada. Posle skoro dva milenijuma katoličanstva, Vatikan je tek 1994. dozvolio ženama ulogu službenica oltara.