Kijev preuzeo odgovornost za ubistvo odbjeglog poslanika blizu Moskve

ARHIVA - Pripadnik bezbjednosne službe Ukrajine u Harkovu (Foto: AP/Felipe Dana)

Zvanični Kijev je saopštio da je organizovao atentat na proruski orijentisanog ukrajinskog političara u srijedu, nakon što je tijelo bivšeg poslanika koji je prebjegao u Rusiju pronađeno u blizini Moskve.

Od ruske invazije prošlog februara, Ukrajina je tvrdila da je odgovorna za nekoliko ubistava i napada na Ruse i bivše ukrajinske zvaničnike koji su podržali ruski rat.

Prema izvorima, na koje se pozivaju agencije AFP i Rojters, ukrajinska bezbjednosna služba SBU organizovala je ubistvo Ilje Kive, bivšeg ukrajinskog poslanika koji je izbačen iz parlamenta i pobjegao u Rusiju nekoliko nedelja nakon što je Moskva izvršila invaziju prošle godine.

Ruske novinske agencije prenose da je Kivino tijelo pronađeno u srijedu u predgrađu Moskve.

Ne propustite: Rusija optužila Ukrajinu za ubistvo ćerke ultranacionaliste Dugina

Portparol ukrajinske vojne obavještajne službe Andrij Jusov rekao je na nacionalnoj televiziji: Možemo da potvrdimo da je Kiva gotov. Takva sudbina zadesiće ostale izdajnike Ukrajine, kao i saučesnike Putinovog režima".

Jusov je Kivu nazvao "jednim od najvećih propalica, izdajnika i saradnika neprijatelja" i poručio da je njegova smrt "pravda".

Zvanični Kijev je ranije rijetko komentarisao odgovornost za ubistva proruskih ličnosti, i u Rusiji i u djelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom.

Međutim, od nedavno je počeo da preuzima odgovornost za nekoliko napada, i da otvoreno prijeti da će goniti druge "izdajnike".