Moguć susret Trampa i Đinpinga na samitu G20

Ši Đinping i Donald Tramp, arhivska fotografija

Američki i kineski predsednici Donald Tramp i Ši Đinping najverovatnije će se sastati tokom samita G20 u Japanu krajem juna i raspravljati o trgovini, izjavio je ekonomski savetnik Bele kuće Leri Kadlou.

"Ponovio bih da postoji velika verovatnoća da će se dvojica predsednika susresti u Japanu, na skupu G20", rekao je Kadlou za Foks njuz, objavio je Rojters.

Kadlou je rekao da za sada nema drugih dogovorenih razgovora Pekinga i Vašingtona. Ekonomski savetnik Bele kuće, ocenjuje da je Kina proteklih nedelja odustala od dela datih obećanja.

Ne propustite: Tramp Kini: Trgovinski sporazum sada, ili mnogo gori nakon 2020.

Po njegovoj oceni, ključna tačka sukoba je nespremnost Pekinga da ozakoni svoje obaveze dogovorene sa Vašingtonom, naročito u vezi sa transferom tehnologije i intelektualne svojine.

"Moramo imati veoma jak dogovor da bismo ispravili te greške pre nego što budemo zadovoljni", rekao je Kadlou.

Kina je proteklih nedelja odustala od dela datih obećanja: Leri Kadlou

Poslednji krug razgovora dve strane u petak je okončan bez rezultata pa je američki predsednik odlučio da se započne proces aktivacije carina na sav preostali uvoz iz Kine.

U petak su u SAD stupile na snagu carine na uvoz kineske robe povećane na 25 odsto sa dodatdašnjih 10 posto, u vrednosti od 200 milijardi dolara, a nova carinska mera usledila je nakon neuspeha pregovora kineske i američke trgovinske delegacije u Vašingtonu u pokušaju da reše trgovinski sukob koji traje već mesecima.

Kina je u petak najavila protivmere nakon što su Sjedinjene Države povećale carine sa 10 na 25 odsto, ali nije objašnjeno kakav odgovor je predviđen.

Ne propustite: Kina i SAD ponovo u ratu tarifama

Sjedinjene Države nezadovoljne su zbog nesrazmere u trgovanju s Kinom, jer je američki defiicit u poslednjoj deceniji porastao na 419 milijardi dolara, a SAD optužuju Kinu za nepoštenu trgovinsku praksu, uključujući i krađu intelektualnog vlasništva, prisilan transfer tehnologije i favoriziranje kineskih kompanija.