SAD: Manevrom izbegli sudar sa kineskim vojnim avionom

ARHIVA - Kineski vojni avion (Foto: Xinhua via AP)

- Kineski vojni avion se prošle nedelje približio na samo 6 metara letelici američih vazduhoplovnih snaga koja je bila primorana da izvede manevar da bi izbegla sudar u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog kineskog mora, saopšteno je u četvrtak iz američke vojske.

"Bliski susret" dve letelice dogodio se nakon što su Sjedinjene Države nedavno upozorile na trend sve opasnijih postupaka kineskih vojnih aviona.

Incident između borbenog aviona kineske mornarice J-11 i letelice američkih vadzuhoplovnih snaga RC-135 dogodio se 21. decembra, navodi se u saopštenju američke vojske.

Ne propustite: Kina prema Tajvanu poslala 71 avion i sedam brodova

"Američke indo-pacifičke združene snage posvećene su slobodnom i otvorenom Indo-paficičkom regionu i nastaviće da lete, plove i deluju na mora i u međunarodnom vazdušnom prostoru uz poštovanje bezbednosti svih plovila i letelica u okvirima međunarodnog prava", dodaje se u saopštenju.

Kina je u prošlosti isticala da nije dobro za mir to što Amerika šalje brodove i letelice u Južno kinesko more. Američki vojni avioni i brodovi redovno izvode operacije širom tog regiona.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je na sastanku sa kineskim kolegom u novembru istakao potrebu da se poboljša komunikacija u slučaju kriza i pokrenuo pitanje, kako je ocenio, opasnih postupaka kineskih vojnih aviona, podseća agencija Rojters.

Australijsko ministarstvo odbrane u junu je saopštilo da je kineski borbeni avion u maju, na opasan način, presreo letelicu australijske vojske u Južnom kineskom moru.

U junu, kanadska vojska optužila je kineske vojne avione za uznemiravanje njene patrolne letelice koja je pratila izbegavanje sankcija uvedenih Severnoj Koreji. Kanadski avioni su povremeno bili prinuđeni i da menjaju putanje leta.

Odnosi Kine i SAD su napeti zbog niza pitanja - od Tajvana i stanja ljudskih prava u Kini do njenih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru.