Koalicija PreEUgovor: Nastavlja se zarobljavanje države

Zarobljena država

Sa ključnim reformama se stagnira, čak i nazaduje, a kako je pokazao izveštaj koalicije nevladinih organizacija PrEUgovor o uspunjenosti kriterijuma iz poglavlja 23 i 24 u periodu od aprila do septembra, nastavlja se trend zarobljavanja države pod izgovorom procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Ova godina prelomna jer je u toku revizija akcionih planova za poglavlja 23 i 24, rekao je Bojan Elek ispred Koalicije, i najavio da će Evropska komisija 6. ili 7. novembra objaviti non-paper o stanju vladavine prava u Srbiji:

"Posebno negativna posledica jeste to da se ovo zarobljavanje države dešava na uštrb prava građana i građanki. To je posebno loša vest za nas", rekao je Elek.

Jelena Pejić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku je ukazala da se u poglavlju 24 beleži trend rasta koncentracije moći u rukama manjeg broja političkih nameštenika, pre svega ministara odbrane, policije i BIA. Ona je rekla da se beleži i rast prismotre nad ostatkom stanovništva, pa raste broj lica koje policija bezbednosno proverava bez pristanka:

"Strategija nacionalne bezbednosti uvećava ulogu predsednika u sistemu nacionalne bezbednosti na taj način što je sada predsednik taj koji upravlja čitavim sistemom, dok je to prethodno činila Vlada. Iako po ustavu Vlada je ta koja utvrđuje i vodi politiku, i koja usklađuje rad državnih organa", naglasila je Pejić.

Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbija, je ocenio da nema nikakavog napretka u rešavanju v.d. stanja u javnim preduzećima i dobrom delu državne uprave, jer je samo 30 odsto nameštenika izabrano na konkursu. Takođe, on je istakao i da su rešenja o Nacrtu zakona o sprečavanju korupcije, koja su doneta letos, lošija nego predlog teksta iz oktobra 2017. godine.