"Igre mira" u Pjongčangu završene uz poruku nade

  • Brajan Peden

Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta i južnokorejski predsednik Mun Džae-in na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara 2018. u Pjongčangu.

Olimpijske „igre mira“ uspele su da dovedu do diplomatskog pomaka ka rešenju nuklearnog pitanja na Korejskom poluostrvu ali nije sigurno da će taj zamah moći da se održi.

Na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu u Južnoj Koreji u nedelju, Tomas Bah, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta pohvalio je i Severnu i Južnu Koreju što su iskoristile igre da bi radile na pomirenju.

"Podelili ste sa svima nama svoju veru u mirnu budućnost. Pokazali ste kako sport može da spoji ljude u našem veoma nestabilnom svetu", rekao je Bah.

Učešće Severne Koreje u igrama doprinelo je dužoj pauzi u provokacijama na Korejskom poluostrvu.U protekle dve godine, Severna Koreja je ispalila više od 25 projektila i sprovela tri nuklearne probe, s ciljem da razvije interkontinentalnu balističku raketu sa nuklearnom municijom, koja može da stigne do teritorije SAD. SAD su takođe pristale da odlože zajedničke vojne vežbe sa Južnom Korejom da bi osigurale mirno okruženje za igre.

Olimpijci Severne Koreje marširali su zajedno sa južnokorejskim timom pod zajedničkom zastavom na ceremoniji otvaranja. Dve Koreje imale su zajednički ženski hokejaški tim dok su atraktivne navijačice iz Severne Koreje skandirale "mi smo jedinstveni" na marginama olimpijskih takmičenja. Dok je severnokorejski orkestar učestvovao u ceremonijama a tekvondo tim Severa se takmičio na igrama, prisustvo Severne Koreje bilo je pokušaj da se ukaže na prijateljstvo i saradnju dve Koreje.

Članovi severnokorejske delegacije sa zastavom dve Koreje na ceremoniji otvaranja ZOI 9. februara 2018.

Omogućavanjem i podsticanjem učešća Severne Koreje, napori južnokorejskog predsednika Mun Džae-ina doveli su do nekoliko postepenih diplomatskih proboja uključujući:

  • Ponovno uspostavljanje međukorejskog dijaloga koji je prekinut 2016. posle nuklearne probe koju je izvršio Pjongjang.
  • Poziv severnokorejskog predsednika Kim Džong Una južnokorejskom predsedniku Munu da prisustvuje liderskom samitu u Pjongjangu. Poziv je prenela Kimova sestra Kim Jo Džong, koja je predvodila severnokorejsku delegaciju na ceremoniji otvaranja ZOI.
  • Novu spremnost Vašingtona na bezuslovne preliminarne razgovore sa Severnom Korejom, koju je izrazio potpredsednik SAD Majk Pens pred kraj posete Južnoj Koreij, gde predvodi američku olimpijsku delegaciju na ceremoniji otvaranja.

A poslednjeg dana igara, severnokorejska delegacija rekla je Munu da je Pjongjang takođe otvoren za razgovore sa Vašingtonom.

"Nadamo da će u odgovarajućem trenutku početi konstruktivni razgovori između Severne Koreje i Sjedinjenih Država", izjavio je Baik Tae-hjun, portparol južnokorejskog Ministarstva unifikacije.

Međutim, još nije jasno da li su Pjongjang i Vašington spremni da idu dalje od pasivne otvorenosti prema dijalogu i vode ozbiljnu direktnu diplomatiju koja bi stavila na pregovarački sto ustupke Severu da ozbiljno razmotri denuklearizaciju u razmenu za podršku Sjedinjenih država ublažavanju sankcija.

A tenzije u regionu verovatno će se ponovo pojačati kada SAD i Južna Koreja u narednih nekoliko nedelja objave planove da nastave zajedničke vojne vežbe. Severna Koreja je upozorila da će reagovati na zajedničke vežbe, verovatno nastavkom svojih provokativnih nuklearnih testova, čak i ako to znači da će izazvati nove sankcije.

Ublažavanje sankcija

Kritičari vide "ofanzivu šarma" Severne Koreje kao pokušaj da oslabi međunarodna podrška strategiji predsednika Donalda Trampa o "maksimalnom pritisku" na Koreju, kako bi se vlada Kim Džong Una prisilila da zaustavi i na kraju eliminiše svoj preteći program razvoja nuklearnog oružja.

Vašington je predvodio napore u UN da se uvedu ozbiljne ekonomske sankcije Severnoj Koreji. Prošle nedelje, Trampova administracija je uvela dodatne unilateralne sankcije kompanijama i brodovima povezanim sa severnokorejskom pomorskom trgovinom da bi se dodatno ograničila sposobnost Pjongjanga da zaobilazi sankcije, nabavlja naftu a prodaje ugalj, prebacujući ih s broda na brod.

"Severnokorejska spremnost za razgovore trebalo bi da se tumači kao posledica osećanja očaja a ne samopouzdanja", smatra An Čan-il, analitičar koji je prebegao iz Severne Koreje i radi za Svetski institut severnokorejskih studija.

Demonstranti ispred stadiona u Pojngčangu.

Skeptici u Južnoj Koreji

Južnokorejanci su podeljeni po pitanju učešća Severa u ZOI.

Konzervativne grupe, koje čestu mašu američkim zastavama, protestovale su zbog politike liberalnog predsednika Muna a posebno odluke da se dozvoli Kim Jong Čulu da predvodi severnokorejsku olimpijsku delegaciju na ceremoniji zatvaranja igara. Kim je severnokorejski general koji se smatra odgovornim za smrtonosni napad na brod južnokorejske mornarice 2010.

Mnogi mladi Južnokorejanci, koji podržavaju progresivnu unutrašnjepolitičku agendu predsednika Muna, ne pokazuju mnogo entuzijazma prema temi unifikacije a posebno su se protivili zajedničkom hokej timu koji je izašao u susret igračima Severne Koreje tako što je smanjio vreme na ledu nekim južnokorejskim hokejašicama.

"Mislim da vlada Južne Koreje nije računala na mlak prijem južnokorejske publike", kaže Go Mjong-Hjun, severnokorejski analitičar iz Asan Instituta za političke studije u Seulu.

Galupova anketa o Koreji, objavljena pred kraj ZOI, pokazuje i dalje podeljenu javnost, gde je oko 50% učesnika podržalo zajednički hokejaški tim.