Fauči: Situacija u SAD je ozbiljna, odmah nešto preduzeti

Pacijent oboleo od Kovida 19 u bolnici u Hjustonu, Teksasu

Američki stručnjak za infektivne bolesti i član radne grupe za borbu protiv koronavirusa Entoni Fauči izjavio je da aktuelna situacija sa Kovidom 19 "nije dobra i da je ozbiljna", te da se nešto odmah mora preduzeti.

Fauči je rekao da su SAD i dalje "duboko u prvom talasu pandemije" i da broj obolelih nikada nije bio dovoljno nizak kao što je planirano, prenosi Rojters.

On je uporedio aktuelnu situaciju sa onim što se dešava u Evropi, gde se broj obolelih povećao posle otvaranja, ali se otvaranje desilo tek pošto je broj obolelih dovoljno opao i vrh zaraze prošao.

"Mi nikada nismo dovoljno spustili broj obolelih i sada on ponovo raste. Situacije je ozbiljna i treba odmah nešto preduzeti", kazao je Fauči.

Broj obolelih širom SAD konstatno raste i skoro je duplo veći nego pre mesec dana.

Ne propustite: Više od 130.000 žrtava virusa u SAD, zabrinutost u južnim državama

U 40 od 50 američkih saveznih država broj obolelih raste, a bolnički kapaciteti se polako popunjavaju.

Tri velika američka medicinska udruženja - Američka medicinska asocijacija, Udruženje medicinskih sestara i Udruženje bolnica - apelovala su u pismu javnosti na Amerikance da nose maske, drže distancu i peru ruke.

Udruženja su pandemiju nazvala "najgorom krizom javnog zdravlja poslednjih decenija" i ocenila da se pre vremena odustalo od preventivnih mera.

Ne propustite: Stotine naučnika tvrdi da se koronavirus prenosi vazduhom, SZO da promeni preporuke

Šef Trampovog kabineta Mark Medouz kazao je za Foks njuz da je administracija ostavila guvernerima i lokalnim vlastima da odluče koje će mere preduzeti.

"Nošenje maski zavisi od mesta do mesta, ali ne postoji naređenje na nivou cele zemlje", rekao je Medouz.

Ne propustite: Guverner Teksasa propisao obavezno nošenje maski - iako je mera veoma nepopularna

Na Floridi, jednoj od država gde se proteklih dana beležilo i do 10 hiljada obolelih dnevno, restoranima i teretanama je ponovo naređeno zatvaranje. Plaže su bile zatvorene tokom proteklog prazničkog vikenda, ali se ponovo otvaraju u utorak.

Dok se grad Džeksonvil sprema da bude domaćin predstojeće Republikanske nacionalni konvencije, gradonačelnik je na Tviteru pozvao građane da nose maske. Neki prkosni stanovnici Floride odgovorili su protestom.

A gradonačelnica Atlante u Džordžiji, Keiša Lens Botoms, čije se ime pominje u najužem izboru za potpredsednicu demokratskog kandidata Džoa Bajdena, saopštila je da su ona, njen suprug i jedno od dece testirani pozitivni na virus.

"Moj suprug bukvalno spava od četvrtka. Nemam ideju kako smo se izložili virusu, bili smo vrlo oprezni. Čak su i moja deca vodila računa. Zapanjena sam”, izjavila je Botoms u intervjuu za CNN.

Guverner Zapadne Virdžinije, u kojoj se na dnevnom nivou registruje 30 odsto više obolelih, naredio je svima starijim od 9 godina da nose maske u zatvorenim prostorima.

Guverner Kalifornije odlučio je da restorani i barovi više ne mogu da služe goste na zatvorenom u San Dijegu i još pet okruga.

A dok univerziteti kao što je Harvard najavljuju da će tokom jeseni nastavu obavljati isključivo preko interneta, komesar za obrazovanje Floride naredio je da sve škole budu otvorene 5 dana nedeljno, osim ako ne bude preporučeno drugačije.

U SAD je od Kovida 19 umrlo više od 130 hiljada ljudi, a zaraženo je više od 2,9 miliona.