Preminuo Dejan Milojević, čovek koji je "stvorio" Jokića i sa kojim si "mogao da ideš u invaziju"

Dejan Milojević na zagrevanju Golden Stejta, maj 2022. (Foto: Reuters/Darren Yamashita-USA TODAY Sports)

Dejan Milojević, srpski trener u stručnom štabu NBA ligaša Golden Stejt Voriorsa, preminuo je u 47. godini od posledica srčanog udara, saopštio je Košarkaški savez Srbije.

Milojeviću je pozlilo u utorak uveče na večeri tima, ukazana mu je hitna medicinska pomoć i prebačen je u bolnicu u Solt Lejk Sitiju. Uprkos naporima lekara da mu spasu život, Milojević je preminuo u sredu kasno pre podne, saopštio je njegov klub.

"Apsolutno smo skrhani Dejanovom iznenadnom smrću", izjavio je prvi trener Voriorsa Stiv Ker. "Ovo je šokantan i tragičan udarac za svakog ko je povezan sa Voriorsima i izuzetno tešak trenutak za njegovu porodicu, prijatelje i sve nas koji smo imali izuzetno zadovoljstvo da radimo s njim".

"Pored toga što je bio izvanredan košarkaški trener, Dejan je bio jedan od najpozitivnijih i najdivnijih ljudi koje sam ikada upoznao, neko ko je svakog dana, svojom strašću i energijom donosio radost. Tugujemo sa njegovom suprugom Natašom i njihovom decom Nikolom i Mašom", objavio je reči Stiva Kera Milojevićev klub Golden Stejt Voriors na društvenoj mreži X.

NBA žali zbog iznenadne smrti pomoćnika trenera Dejana Milojevića, voljenog kolege i dragog prijatelja mnogima u globalnoj košarkaškoj zajednici. Uz osvajanje titule NBA šampiona 2022. godine u prvoj sezoni sa Voriorsima i to što je bio mentor nekima od najboljih igrača u svetu, Dejan je imao nagrađivanu međunarodnu košarkašku karijeru i bio je ugledni glavni trener u svojoj rodnoj Srbiji", saopštio je komesar NBA lige Adam Silver.

NBA liga je prethodno odlučila da odloži večerašnju utakmicu koju je Golden Stejt trebalo da igra protiv Jute.

Kako je izgledala Milojevićeva karijera?

Milojević je rođen 1977. u beogradskom predgrađu Padinska Skela, a košarkom je počeo da se bavi u ekipi niželigaša Tašmajdana, koji je kasnije promenio ime u Beovuk. Prvi profesionalni ugovor u karijeri potpisao je sa FMP Železnikom 1998.

"Pantere" je napustio 2000, kada je prešao u redove podgoričke Budućnosti, sa kojom je 2001. postao prvak SR Jugoslavije. Iste godine, u dresu reprezentacije osvojio je titulu šampiona Evrope u Istanbulu.

Milojević je igrajući za Budućnosti debitovao i u Evroligi - najjačem klupskom takmičenju na kontinentu.

Posle četiri godine u Podgorici, Milojević je prešao u Partizan sa kojim je dva puta bio prvak Srbije i Crne Gore. U redovima crno-belih pod vođstvom Duška Vujoševića, Milojević je postao jedan od najdominantnih krilnih centara u Evroligi u tom periodu.

Dejan Milojević u dresu Partizana (levo) i Milenko Topić iz Hemofarma (desno), na utakmici Jadranske lige 2006.

Za dve sezone u crno-belom osvojio je i dva priznanja za najkorisnijeg igrača regionalne Jadranske ligi, a bio je i najbolji strelac tog takmičenja.

Partizan je napustio 2006. i sledeće dve sezone igrao u Valensiji iz koje je potom prešao u redove Galatasaraja. Posle jedne sezone u Turskoj odlučio se za povratak među crno-bele, ali je ubrzo odlučio da zbog hroničnih problema sa kolenima završi igračku karijeru.

Bio je glavni trener crnogorske Budućnosti sa kojom je osvojio šampionsku titulu i srpske ekipe Mega, u kojoj je između ostalog trenirao i Nikolu Jokića.

Pored Jokića, Milojević je u Megi trenirao brojne igrače koji su igrali i još igraju u NBA ligi, a među njima su Vasilije Micić, Ivica Zubac, Vlatko Čančar, Timoti Luvavu i Boban Marjanović.

Godine 2021. postao je pomoćnik u štabu trenera Stiva Kera u Golden Stejtu sa kojim je potpisao višegodišnji ugovor.

U drugoj sezoni kao trener u Golden Stejtu osvojio je NBA šampionski prsten, a Voriorsi su u finalu savladali Boston Seltikse.

"Sa njim si mogao u invaziju da ideš"

Duško Vujošević, najtrofejniji trener u istoriji Partizana, kada je govorio o radu sa Milojevićem, isticao je njegov karakter i vredan rad.

„Nije bio toliko talentovan, igrao je izvan limita zahvaljujući neverovatnom karakteru. To je igrač s kojim možeš i u invaziju da ideš. Na Milojevića si i na treningu i na utakmici mogao u potpunosti da se osloniš. Da budeš apsolutno siguran da će ono što je važno da uradi na najbolji mogući način“, rekao je Vujošević za televiziju Nova pre četiri godine.

Dejan Milojevic (skroz levo) u dresu reprezentacije Jugoslavije na Evropskom prvenstvu 2001. (Foto: Reuters/Fatih Saribas FS/CLH)

Nikola Jokić, dvostruki MVP i aktuelni šampion NBA lige, više puta je isticao koliki je bio Milojevićev uticaj na njegov razvoj.

"Bio sam mlad, a njega sam se sećao kao igrača koji je uvek bio čvrst, ko je uvek davao 100 odsto na terenu. On nije bio talentovan, ali je uvek bilo teško igrati protiv njega. On je to preneo na svoj trenerski posao, kod njega je uvek morao da postoji trud, svaki put. Sada, kada razmislim o tome, uživao sam igrajući sa njim jer sam uvek znao šta je trebalo da radim na terenu. Uvek sam bio potkovan dobrim savetima, govorio mi je: 'Moraš da uradiš to, to, to i to'. Imam lepa sećanja na našu saradnju", rekao je Jokić 2020. za B92.

Stiv Ker u intervjuu za "The Athletic" pre tri godine objasnio zašto su Voriorsi angažovali Milojevića.

"Milojević je bio trener u Srbiji sedam sezona. Dakle, on je pravi trener. Mi smo želeli sveži par očiju, svežu kompilaciju ideja na strateškom planu, kao i planu za napredak. On je čovek koji može da omogući sve to. Upravo je kao prvi trener radio obe stvari i očigledno je imao ogromnu ulogu u kreiranju Nikole Jokića, Bobana Marjanovića i Ivice Zupca“, rekao je tada Ker.