Rama u Prištini sa Osmani, bez Kurtija

Premijer Albanije Edi Rama sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani

Premijer Albanije Edi Rama sastao se u kosovskoj prestonici sa predsednicom Vjosom Osmani.

Njihovo obraćanje nakon susreta nije bilo predviđeno protokolom posete, a prema agendi iz kabineta predsednice Osmani - mediji su samo mogli da snime početak sastanka.

U saopštenju službe za medije kosovske predsednice navedeno je da je predsednica Osmani albanskom premijeru prenela da je Kosovo pokazalo volju za deeskalacijom na severu Kosova.

Ne propustite: Vučić tvrdi da Priština ne želi deeskalaciju

"Nudeći organizovanje novih izbora na severu zemlje u skladu sa pravnim okvirom Kosova. Takođe, potvrdila je i posvećenost Kosova da sa evroatlantskim partnerima rešava zajedničke izazove sa kojima se region suočava", navedeno je u saopštenju.

Ukazano je i da je imperativ da napadači na pripadnike NATO, novinare, kosovsku policiju i građane na severu odgovaraju pred zakonom jer, kako je precizirano u saopštenju, nekažnjivost može podstaći još veće nasilje.

"Kada je reč o samitu Berlinskog procesa rečeno je da je neophodno da na snagu stupe svi do sada postignuti sporazumi u tom procesu, posebno oni o slobodi kretanja i mogućnosti povećanja projekata i sredstava za zemlje Zapadnog Balkana", navedeno je u tekstu - uz izraženu zahvalnost Albaniji na, kako je ukazano, kontinuiranoj podršci u pogledu članstva Kosova u NATO.

Nakon susreta sa Osmani, Rama je razgovaro i sa predsednikom kosovskog parlamenta Glaukom Konjufcom i američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom.

Albanski premijer se krajem juna založio za održavanje međunarodne konferencije čija bi svrha bila pronalaženje rešenja za krizu u odnosima sa Srbijom i na severu Kosova.

Rama se, za sada, nije sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, pošto je kosovski državnik odbio susret s njim, obrazloživši da to neće činiti u okviru susreta van sednice vlada Kosova i Albanije.

Tom prilikom Kurti je ustvrdio da je Rama nedavno neopravdano otkazao sednicu dve vlade i da sa Ramom može da se sastane isključivo u okviru takvog sastanka.

Zajednička sednica vlada Kosova i Albanije, koja je trebalo da bude održana 14. juna u Đakovici, otkazana je neposredno uoči njeenog održavanja.

Your browser doesn’t support HTML5

Lajčak u misiji deeskalacije odnosa Kosova i Srbije

Rama insistirao da se u uslovima pogoršanja odnosa Kosova sa evroatlantskom zajednicom prvo održi sastanak u užem formatu koji bi obuhvatao premijere i ministre spoljnih poslova i odbrane - što Kurti nije prihvatio.

Premijer Albanije Edi Rama boravi u Prištini u okviru u balkanske turneje koju je započeo razgovorima u Skoplju, a posetiće i Beograd, Podgoricu i Sarajevo.

Diplomatska misija albanskog premijera pokrenuta je u jeku tenzija Kosova i Srbije, oličenih u napetostima na severu Kosova.