Završen popis stanovništva na Kosovu

Završen popis stanovništva na Kosovu

Na Kosovu je danas završen popis stanovništva. Prema nezvaničnim podacima Srbi su uglavnim bojkotovali ovaj proces.

Portparol Zavoda za statistiku Kosova, Majljinda Sinani Ljuljaj, kaže da će se tačan broj popisanih znati tek za oko dva meseca. Ona za Glas Amerike nije želela da spekuliše o broju popisanih Srba, ali je kazala da je prvih sedama dana u srpskim sredinama bilo oklevanja, ali da se postepeno broj Srba koji su prihvatili da se registruju povećao .

“Još je rano da damo bilo kakve podatke. Na osnovu Zakona o popisu stanovništva Zavod za statistiku Kosova objaviće konačne rezultate popisa, najkasnije do 31. decembra 2013, ali će preliminarni podaci biti saopsteni u periodu do 30 juna ove godine”, rekla je portparol Zavoda za statistiku Kosova.

Kordinator opštinske popisne komisije u Gračanici Nebojša Perić kaže da je na teritoriji ove opštine popisano oko 70 odsto stanovništva, ali nije mogao da precizira koliko je medju njima Srba.

Мogu samo da kažem da su se gotovo svi Albanci koji žive na teritoriji opštine Gračanica popisali. Romi su se isto tako odazvali u velikom broju, ali moram da kažem da su i pripadnici srpske zajednice, odnosno Srbi na teritoriji opštine Gračanica se ipak odazvali popisu, i mislim da je ovoga puta preovladalo, ne poverenje u institucije, već poverenje u ljude koji su za ovo kratko vreme predstavili ljudima šta znači popis“, rekao je Perić.

Perić je u izjavi za Glas Amerike kao najveći problem oko popisa istakao nedovoljnu medijsku kampanju o samom procesu popisa stanovništva.

Imali smo puno slučajeva da ljudi nisu uopšte znali kada se popisivač pojavi o čemu se radi. Pa onda popisivač treba da objasni čoveku zašto treba da se popiše, šta je popis stanovništva, jer ovde na Kosovu 30 godina nismo imali popis stanovništva“, kazao je Perić

U popisu je učestvovalo 4.900 popisivača koje je nadgledalo 900 kontrolora, 110 nadzornika popisa i 40 inspektora, a taj proces pratili su i organizacije Međunarodna monitoring operacija i Eurostat.