Tači: Ravnopravan status Kosova

Kosovski premijer Hašim Tači

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je odluka evropskih institucija da se počne izrada Studije o izvodljivosti za Kosovo, pokazatelj da je ono ravnopravno sa ostalim državama. Tači će se sutra u Briselu sastati sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je sednici Vlade da je od strane Saveta ministara EU potvrđeno da Kosovo ima evropsku perspektivu, odnosno da su napravljeni koraci ka dobijanju studije izvodljivosti.

“Kao što znate juče je savet ministara EU potvrdio napredak evropske prespektive za republiku Kosovo izvodjenjem studije o izvodljivosti. To je prvi i konkretan korak Evrope u podršci Kosovu, podršci državi Kosovo. Kosovo će se tretirati ravnopravno sa drugim državama, a ovaj korak, ovaj standard je rezervisan samo za nezavisne i suverene države koje su medjunarodno priznate”, rekao je Tači.

Premijer Tači je rekao da će Kosovo u martu, u skladu sa redovnim procedurama, postati ravnopravni član Evropske banke za obnovu i razvoj.

“Nastaviće se sa skraćivanjem puta za liberalizaciju viza za Kosovo i nastaviće se sa ugovornim i trgovinskim sporazumima sa EU i nakon toga sa zvaničnom potvrdom dovoljnog broja glasova za prijem u banku za obnovu i razvoj”, kazao je premijer Kosova.

Prema pisanju prištinskih medija premijer Kosova Hašim Tači putuje sutra u Brisel gde će se sastati sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton. Na današnjoj sednici Vlade Kosova doneta je i odluka da se u okviru kapitalnih projekata opštinama Štrpce o Glogovac dodeli po 400.000 evra, a opštini Gračanica 200.000 evra.