File: Kosovske vlasti da se obračunaju sa korupcijom i kriminalom

Evropski komesar za proširenje, Štefan File na konferenciji za novinare u Prištini 19. marta 2010.

Medju članicama Evropske unije postoji jak konsenzus oko prijema Kosova u evropske integracione tokove, izjavio je u Prištini komesar EU za proširenje, Štefan File zahtevajući od vlasti na Kosovu veću posvećenost u borbi protiv kriminala i korupcije.

Komesar za proširenje Evropske unije, Štefan File rekao je nakon razgovora sa predsednikom Kosova, Fatmirom Sejdiuom da će ova godina za Kosovo biti puna izazova, posebno u oblasti političke stabilnosti, uključenja manjina u kosovske institucije i sprovodjenja reformi

"U okviru tih izazova su i jačanje vladavine zakona među kojima je najvažniji obračun sa kriminalom i korupcijom. Ne očekujemo samo lepe reči već i konkretna dela”, rekao je File.

Komesar EU za proširenje, kazao je i da postoji jak konsenzus među članicama EU oko prijema Kosova u evropske integracione tokove. S druge strane predsednik Kosova, Fatmir Sejdiu rekao je da integracija Kosova u evropske strukture nema alternativu.

"Kosovo ima viziju da što skorije postane član EU i NATO-a. To vreme će doći i budite uvereni da se Kosovo nalazi na tom putu”, kazao je Sejdiu.

Nakon razgovora sa Sejdiuom, evropski komesar za proširenje sastao se i sa predsednikom i svim ministrima Vlade Kosova. Premijer Tači rekao je nakon razgovora sa Fileom da će na Brdu kod Kranja, gde će sutra biti održan samit zemalja Zapadnog Balkana, Kosovo biti predstavljeno kao nezavisna država.

“Treba da se zna da demokratizacija i perspektiva regiona i njegovih zemalja koje će učestvovati na skupu ne zavisi od Beograda. Nijedna zemlja u regionu nije značajnija od drugih. Naprotiv to je ravnopravan nivo i Kosovo će biti predstavljeno na ravnopravnom nivou kao i druge zemlje”, izjavio je Tači.

Komesar EU za proširenje razgovarao je u Prištini i sa šefom medjunarodne civilne kancelarije na Kosovu, Piterom Fejtom i Rencom Davidijem, predstavnikom Evropske komisije na Kosovu.