Kosovo: Usvojene striktnije mere suzbijanja Kovida 19

Kosovske vlasti pooštrile su mere suzbijanja Kovida 19; ilustrativna fotografija (Foto: REUTERS/Ronen Zvulun)

Vlada Kosova usvojila je odluke o merama koje, kako se navodi, treba preduzeti u cilju borbe i sprečavanja pandemije koronavirusa.

“Prva odluka je obaveza svih stanovnika Kosova da nose maske za lice u svim aktivnostima van kuća ili stanova, kao i održavanje fizičke udaljenosti od dva metra u zajedničkim prostorijama izvan kuća i stanova. Odluka takođe obavezuje sve javne i privatne institucije da imajusredstva za dezinfekciju ruku i maske za lice na pristupnim mestima, na ulazu objekta, koja mogu koristiti radnici institucija i posetioci”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Ne propustite: Na Kosovu 38 novih slučajeva u srpskim sredinama, južno od Ibra i dalje nema KZN

Usvojena je i odluka o preduzimanju mera za kretanje fizičkih lica izvan njihovih domovau opštinama: Južna Mitrovica, Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce.

“Zabrana počinje da se primenjuje od 13. jula 2020, počevši od 21:00 do 05:00, zabranjeno je svako kretanje fizičkih osoba izvan njihovih domovau opštinama Južna Mitrovica,Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce. Izuzeci ove odluke su hitni zdravstveni slučajevi, potreba za zbrinjavanjem bolesnih i osoba sa posebnim potrebama, traženje pomoći od relevantnih institucija u slučajevima porodičnog nasilja, smrt člana porodice i briga o kućnim ljubimcima, ali ne dalje od 500 metara od kuće", navedeno je u odluci.

U funkciji mera za prevenciju i borbu protiv infekcije Kovid-19, Vlada je odobrila odluku kojom se obavezuju svi građani Severne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji uđu na teritoriju Kosova da moraju da dokažu da su negativni na Kovid-19, putem testa na koronavirus koji ne sme da bude stariji od 72 sata.

Ne propustite: Novih 207 slučajeva koronavirusa na Kosovu, 36 u srpskim sredinama

“Izuzeti su građani ovih zemalja prilikom ulaska kroz Međunarodni aerodrom 'Adem Jašari'. Oni ne moraju da predoče potvrdu o testu, već će potpisati izjavu u kojoj se navodi da će u roku od tri sata napustiti teritoriju Kosova. Takođe, građani ovih zemalja koji koriste međunarodni aerodrom 'Adem Jašari' za putovanje u treće zemlje, ne moraju da predoče potvrdu o testu na koronavirus", jedna je od usvoijenih mera.

Prevoznici koji dolaze iz ovih zemalja na Kosovo ne moraju da predoče potvrdu o testu, ali moraju da se pridržavaju međunarodnih transportnih protokola.

“Čak i organizovani prevoz autobusima ili redovnim međunarodnim linijama u tranzitu iz ovih zemalja ne treba da imaju potvrdi o testu, ali potpisuju izjavu koja ih obavezuje da će napustiti teritoriju Kosova u roku od 5 sati. Oslobođeni obaveze pokazivanja testa su i strane diplomate iz ovih zemalja koji su akreditovani na Kosovu, kao i članovi njihovih porodica. Svi građani Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, koji takođe imaju državljanstvo Kosova, ako imaju prebivalište na Kosovu, takođe su izuzeti od pokazivanja testa", saopštila je Vlada Kosova.

Pored obustave rada javnih i privatnih vrtića, zabranjene su i rekreativne, sportske i kulturne aktivnosti u zatvorenom prostoru.

„Svi tržni centri na teritoriji Kosova mogu da rade od 05:00 ujutro do 21:00 sat, striktno se pridržavajući mera propisanih u Priručniku za zaštitu od Kovida-19, a pre svega je obavezno nošenje zaštitne maske i stvaranje uslova za fizičku distancu potrošača", ističe se u odluci vlade.

Your browser doesn’t support HTML5

Milionski gubici kosovske privrede zbog koronavirusa

Prema novoj odluci penzioneri i ostali koji imaju hronične bolesti moći će da se kreću osam sati dnevno.

"Građani stariji od 65 godina i oni sa hroničnim bolestima, mogu izaći samo u ranim jutarnjim časovima od 05:00 do 10:00 sati i u večernjim satima od 18:00 do 21:00 sat“, navodi se u sopštenju Vlade Kosova.