Rekordan broj zaraženih koronavirusom na Kosovu

Na Kosovu je od početka epidemije registrovano 21.545 pozitivnih slučajeva infekcije. (Foto: VOA Albanian)

Na Kosovu je u sredu registrovano 546 pozitivnih slučajeva koronavirusa, što je rekordan broj inficiranih od početka pandemije. U poslednja 24 sata preminulo je devet lica, a izlečeno je 107 osoba, saopšteno je iz Nacionalnog Instituta za javno zdravlje Kosova.

“U poslednja 24 časa od ukupno 1.626 uzoraka uzetih iz Laboratorije molekularne mikrobiologije i privatne laboratorije sa metodom RT-PCR testirano je ukupno 1.626 uzoraka od kojih je 546 pozitivnih slučajeva. U roku od 24 sata, zabeleženo je devet smrtnih slučajeva koji su pozitivni na SARS Cov-2”, navodi se u saopštenju.

Na Kosovu je od početka epidemije registrovano 21.545 pozitivnih slučajeva infekcije. Izlečeno je ukupno 15.829 osoba, a preminulo je 714 lica.

Trenutan broj aktivnih slučajeva je 5.002.

Ne propustite: Nemačka pomaže Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa

Zbog naglog povećanja broja obolelih u poslednje dve nedelje Vlada Kosova usvojila je nedavno niz dodatnih mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Nove mere koje su stupile na snagu pre tri dana, između ostalog predviđaju da nastava u svim visokoškolskim ustanovama, javnim i privatnim, mora biti organizovana na daljinu. Iz ovoga su izuzeti ispiti, praktični i laboratorijski radovi.

Studentski domovi i menze ostaju otvoreni i rade poštujući preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Na Kosovu je od početka epidemije registrovano 21.545 pozitivnih slučajeva infekcije

Zabranjeno je okupljanje više od pet ljudi na trgovima, u parkovima i ostalim javnim mestima. Ograničen je rad ugostiteljskih objekata, tržnih centara, restorana i kafića u periodu od 21h do 05h iz čega je, međutim, izuzeta usluga dostave, odnosno pripreme narudžbina za poneti.

Takođe, osobe starije od 65 godina mogu da se kreću u periodu od 6 do 10 sati ujutru i od 16:00 do 19:00 naveče.

Za vikend karantin ukoliko se poveća broj novoinficiranih

Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj rekao je da će nova restriktivna ograničenja zavisiti od napretka infekcija i dodao da se kao alternativa pominje karantin za vikend.

“Zatvaranje samo za vikende je lakše jer nema škola i institucija. Ali videćemo kako će virus ići do četvrtka, odnos između izlečenih i obolelih“, rekao je Zemaj.