Kosovo uoči Nove godine

Novogodišnji ukrasi u kosovskoj prestonici Prištini (Foto: RSE/Amra Zejneli-Loxha)

Zbog pandemije koronavirusa na Kosovu i ove godine neće biti organizovanog dočeka Nove godine. Građani će zbog policijskog časa 2022. dočekati u svojim domovima.

Zbog mera kosovske vlade koje su na snazi ove godine ne organizujemo ništa“, rekao je za Glas Amerike menadžer „Centar“ kafea u Gračanici Petar Marinković.

Iz Kriznog štaba Opštine Gračanica poručuju da će narednih dana biti pojačano prisustvo inspekcijskih službi i pozivaju građane i ugostitelje da poštuju mere koje su na snazi.

Ne propustite: Vakcinisano 240.000 građana Kosova

Opština Gračanica moli ugostiteljske radnike i sve restorane da se pridržavaju svih propisanih mera, da muzika traje do 21:30 kako je određeno merama od ovembra meseca da poštuju rad do 23 časa. Kao što znate i policijski čas ostaje na snazi od ponoći do pet ujutru“, poručio je šef Kriznog štaba Opštine Gračanica Saša Danić.

Zbog policijskog časa, ali i drugih mera uvedenih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, građani će Novu godinu dočekati u svojim domovima.

Takođe, meštane srpske nacionalnosti u Gračanici i albanske u Prištini Glas Amerike pitao je šta bi jedni drugima poželeli u novoj 2022. godini.

Iako je na Kosovu u sredu uvedeno vanredno stanje u oblasti energetike, a već desetak dana su na snazi restrikcije struje, snabdevanje električnom energijom će tokom novogodišnjih praznika biti stabilno.

Albanija će za građane Kosova obezbediti 7680 megavata električne energije za 31. decembar i 1. januar.