Kosovo: Raspuštanje skupštine i prevremeni izbori

Skupština Kosova

Dogovor o raspuštanju Skupštine Kosova i raspisivanju prevremenih izbora postignut je nakon neuspelog pokušaja usvajanja zakona o Oružanim snagama Kosova zbog bojkota srpskih poslanika
Predstavnici najvećih kosovskih partija složili su se na sastanku sa predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom da je neophodno raspuštanje Skupštine i raspisivanje preveremenih parlamentarnih izbora.

Na sastanku lidera najvećih kosovskih partija i predsednice Kosova Atifete Jahjage dogovoreno je da se sutra održi vanredna sednica o raspuštanju parlamenta.

“Mi smo raspravljali da nastavimo sa procedurama o raspuštanju Skupštine na sednici koja će se održati sutra, a u načelu smo se složili da raspravljamo da datum prevremenih izbora bude 8 jun”, kazao je premijer Kosova Hašim Tači.

I predsednik najveće opozicione partije na Kosovu Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao je parlament više ne funkcioniše i da bi najbolje bilo da se po raspuštanju Skupštine izbori održe u prvoj polovini juna.

“Mi kao Demokratski Savez Kosova smo se složili da se priduržimo incjativi da se sutra održi sednica za raspuštanje Skupštine i takođe se slažemo da se izbori održe u prvom delu juna meseca ako se postignu rokovi predviđeni zakonom i Ustavom da se izbori održe 8. juna, mi podržavamo ovaj datum. Isto tako smo se angažovali da izbori budu regularni, transparentni i da donesu legitimne rezultate i da budu prihvatljivi za sve”, kazao je Mustafa.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je nakon sastanka ona biti garant ustavnosti i faktor političkog jedinstva u zemlji.

“Danas sam primila na sastanak političke lidere Kosova, na njihov zahtev. Informisali su me o koracima koje će nadalje preduzeti u vezi prevremenih izbora na Kosovu. Kao predsednica Republike Kosovo ja ću nastaviti da budem faktor političkog jedinstva u zemlji i svi moji postupci će biti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo“, rekla je nakon sastanka predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

Sednica Skupštine Kosova biće održana sutra, a za raspuštanje skupštine potrebno je da glasa dve trećine od 120 poslanika Skupštine Kosova. “Parlamentarna kriza” usledila je, jer bez poslanika iz srpske zajednice ne mogu biti usvojeni vladini amandmani na Ustav Kosova i nacrt zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage.

Srpski poslanici već mesec dana bojkotuju rad kosovskog parlamenta jer nisu dobili odgovor na pitanje o rezervisanim poslaničkim mandatima i u narednom sazivu Skupštine.