Ramuš Haradinaj uslovno oslobođen

Bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj uslovno je oslobođen u Francuskoj

Vlada Kosova pozdravila je uslovno oslobađanje Ramuša Haradinaja i očekuje da on uskoro bude potpuno slobodan. Međutim opozicione partije u Prištini zabrinute su odlukom francuskih pravosudnih organa koji nisu dozvolili Haradinaju da se vrati na Kosovo. S druge strane, novinar Živojin Rakočević smatra da je odluka o puštanju Haradinaja ponižavajuća za pravdu.

Alijansa za Budućnost Kosova, čiji je Haradinaj predsednik, navela je u saopštenju da je iznenađena odlukom francuskih pravosudnih organa. “Odluka da on bude pušten iz pritvora nije potpuna, jer mu nije dozvoljeno da se vrati kući. Apelujemo na vlasti u Francuskoj da ubrza procedure i ne preduzima nikakve mere protiv Ramuša Haradinaja i obriše sve navode o ratnim zločinima kao što je to uradio i Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu”, navodi se u saopštenju Alijanse za budućnost Kosova.

Novinar Živojin Rakočević za Glas Amerike kaže da je odluka suda u Francuskoj o puštanju Haradinaja bila očekivana, ali da je ona kako je kazao ponižavajuća za pravdu.

“Sve je toliko naopako da izgleda kao da je Ramuš Haradinaj opljačkao neku trafiku ili diskoteku, da je napravio negde neke incidente pa sad može da plati kauciju i da bude slobodan čovek, dok se ne odluči u njegovu korist. To je ponižavajuće za pravdu i osećaj pravde, ali šta očekivati da mu se dogodi u Francuskoj kada ga je jedan Francuz Bernar Kušner u osnovi i oblikovao na Kosovu i Metohiji. Kada mu je on ( Kušner ) dozvolio da bude moćni Ramuš Haradinaj, da nametne svoj model vlasti, svoj način života i svoj doživljaj slobode svima”, rekao je Rakočević

Komentarišući zahtev opozicije da Priština prekine briselski dijalog sa Beogradom dok Srbija ne povuče poternice protiv bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, Rakočević je kazao da je taj dijalog trebalo odavno prekinuti, jer nije doprineo razvoju demokratije već služi kako je kazao “namirenju” političkih elita.

“Kakve razgovore možete imati ako je Oliver Ivanović u zatvoru, a Ramuš Haradinaj na slobodi i ako Haradinaj može da u Francuskoj plati kauciju i bude na slobodi, a Ivanović u zatvoru. To je jedna potpuno izvrnuta priča o neslobodi i to je priča o tome da ti razgovori trenutno koriste političkim elitama za određene korake na terenu ili ka Evropskoj uniji”, kazao je Rakočević.