Sednica bez opozicije, protesti ispred skupštine

Pristalice opozicije postavile su šatore ispred zgrade kosovskog parlamenta

Skupština Kosova zasedala je danas bez poslanika opozicije. Isptovremeno ispred zgrada Skupštine i Vlade Kosova od juče predstavnici opozicije i njihove pristalice protestuju tražeći raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Iako su najavili prisustvo na današnjoj sednici parlamenta poslanici opozicionih stranaka nisu ni pokušali da uđu u skupštinsku salu, jer su na prilazima bili raspoređeni policajci u civilu. Lideri opozicije dan su proveli sa svojim pristalicama koji su juče razapeli nekoliko šatora ispred Skupštine i Vlade Kosova i koji planiraju da tu ostanu do raspisivanja vanrednih izbora.

Predsednik pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri rekao je da je opozicija jednoglasno odlučila da se spremi za sledeću sednicu i da ne žele sukob sa policijom u skupštinskoj zgradi.

“Posebno se pripremamo za sednicu gde ova stara Vlada hoće da izglasa predsednika i želim još jednom da ponovim i Zajednica srpskih opština i demarkacija granice sa Crnom Gorom su dogovori koji su mrtvi”, rekao je Imeri novinarima.

Predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači očekuje da će se ove nedelje održati sednica Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da on bude izabran za predsednika, a prištinski mediji javljaju da će ona biti odžana najverovatnije u petak.

Iz pokreta Samoopredeljenje najavljuju radikalizaciju protesta ukoliko Hašim Tači bude izabran za predsednika Kosova

„Infrastruktura protesta će se značajno promeniti i oni će se pretvoriti u masovne proteste, zato što nećemo da dozvlimo da ovaj čovek koji je ministars spoljnih poslova Kosova koga su obeležile skandalozne greške od toga da Kosovo nije dobilo liberalizaciju viza, nije primljeno u Unesko bude predsednik“, kazao je poslanik Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Nekoliko stotina pristalica opozicije koje su juče od 14 časova počele protest u šatorima, provele su i noć na ulici.

“Ova vlast je najgora vlast, otkad postojim ja i otkad postoji ovo Kosovo, sve su se najgore stvari dešavale, počevši od predsednika Vlade i ostalih u Vladi. Siromaštvo, korupcija, privreda je katastrofalno loša, nikava perspektiva ne postoji, ljudi odlaze i danas bi otišli kada bi bilo moguće da se ode odavde. Najgore zlo što se desilo unazad dve, tri godine”, rekao je jedan od građanina na protestu.

“Mi protestujemo protiv zajednice, protiv premijera, protiv zamenika premijera, Republike Kosovo. Narod je izašao ovde da podrži Republiku Kosovo, narod je protiv zajednice, protiv demarkacije granica. Premijer i zamenik premijera potpisali su dva ugovara, koji nisu dobri za Kosovo, zato je narod i izašao da protestuje protiv ovih potpisa i narod će ostati ovde dok ne ponese ostavku Vlada Republike Kosovo”, kazao je pristalica opozicije.

Kosovska opozicija već šest meseci vrši blokadu rada parlamenta aktiviranjem suzavca u skupštinskoj sali, što se dogodilo i na poslednjoj sednici gde su pristuvovali poslanici opozicije kada je suzavac u toku dana bačen tri puta, nakon čega je 24 poslanika udaljeno sa sednice, a devetoro je uhapšeno.

Opozicija traži vanredne parlamentarne izbore protiveći se sporazumima o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom i izboru Hašima Tačija za predsednika Kosova.