Borelj sa Vučićem i Kurtijem u petak u Parizu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj razgovaraće u petak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, saopštio je portparol Evropske unije Peter Stano.

Kosovo i Srbija treba da nastave napore u smirivanju aktuelnih napetosti i ostvare napredak u dijalogu kojim posreduje Evropska unija“, objavio je Stano – navevši da će Vučić i Kurti sa Boreljom razgovarati odvojeno.

Trojica zvaničnika nalaze se među zvanicama Foruma o miru koji se održava u francuskoj prestonici.

Susret se Boreljom održava se u jeku novih tenzija između dve strane usled fazne primene odluke kosovskih vlasti o preregistraciji vozila registrovanih u Srbiji zbog čega su Srbi sa severa Kosova napustili institucije Kosova, ali i razmatranja o takozvanom nemačko-francuskom planu o dijalogu Kosova i Srbije – dokumenta čija je zvanična verzija i dalje nepoznata široj javnosti.

Predsednik Srbije, koji se oglasio iz francuske prestonice, ponovio je tvrdnje da je za Srbiju taj plan neprihvatljiv.

Ne propustite: Eskobar: Podržavamo francusko-nemački predlog, nema nikakvih rokova

Taj stav Vučić izneo je nakon razgovora sa predsednikom Emanuelom Makronom.

Nema ništa od tog posla“, rekao je Vučić u razgovoru za televiziju Pink.

Predsednik Srbije je naveo da je sa francuskim predsednikom razgovarao o Kosovu, evropskoj perspektivi Srbije, saradnji privrednih komora, bilateralnim pitanjima, kao i ekonomskoj saradnji.

Makron se u Parizu sastao i sa kosovskim premijerom.

Tokom zajedničkog obraćanja medijima ukazao je da bi Beograd i Priština trebalo da se usaglase u vezi sa postizanjem sporazuma i pronalaženja kompromisa.

"Francuska će podržati proces integracija Kosova u sve evropske srtrukture", poručio je Makron.

Borelj, Vučić i Kurti za istom stolom?

Uoči odlaska u Pariz, kosovski premijer Aljbin Kurti, ukazao je na mogućnost održavanja susreta kom bi, uz njega, prisustvovali šef diplomatije EU Borelj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Osim obaveza i večere tokom tog prestižnog foruma, mogao bi biti održan trilateralni sastanak sa predsednikom Srbije koji je takođe pozvan u Pariz. Spreman sam i uvek zainteresovan za dijalog i dogovor, potpunu normalizaciju odnosa između Republike Kosovo i Srbije – zasnovanom na obostranom priznanju”, rekao je između ostalog Kurti u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Fejsbuk.

Sa druge strane, međutim, predsednik Srbije naveo je da ne veruje da će se sastati sa premijerom Kosova Parizu - bez preciziranja više detalja.

Inače, navodne detalje takozvanog francusko-nemačkog plana za Kosovo u sredu je objavio portal Euractiv – specijalizovan za izveštavanje o politici Evropske unije.

Dokument se sastoji od devet tačaka i predviđa, između ostalog, da bi susedski odnosi Kosova i Srbije trebalo da budu zasnovani na jednakim pravima.

O francusko-nemačkom planu za dijalog

  • Član 1

Кosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima.

  • Član 2

Кosovo i Srbija će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU.

  • Član 3

U skladu sa SSP-om (Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju) koji su potpisale obe strane, Кosovo i Srbija će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile. Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granica koje postoje između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati međusobni teritorijalni integritet.

  • Član 4

Кosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna od dve strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime.

  • Član 5

Кosovo i Srbija će promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprineti regionalnoj bezbednosti i saradnji u Evropi.

  • Član 6

Кosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane.

  • Član 7

Кosovo i Srbija izjavljuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa. Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unapređenja na osnovu ovog Ugovora i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine. zaštite, iu drugim oblastima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu.

  • Član 8

Кosovo i Srbija razmenjuju stalne misije. Oni se osnivaju u sedištu odgovarajuće Vlade. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno.

  • Član 9

Кosovo i Srbija su saglasni da ovaj Ugovor neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose.

Šef diplomatije Evropske unije Borelj potvrdio je da je plan dostavljen dvema stranama i da su Kosovo i Srbija evropskim zvaničnicima predale svoje komentare i odgovore koji se, kako je naveo, razmatraju.

O tom dokumentu prvi je javno početkom oktobra govorio predsednik Srbije. Tada je rekao da nije prihvatjiv za zvanični Beograd – obrazloživši da se njime od Srbije traži da se saglasi sa prijemom Kosova u međunarodne institucije i organizacije, uključujući Ujedinjene nacije.

Prema njegovim tvrdnjama u zamenu za to bio ubrzan njen prijem u Evropsku uniju i bila bi joj dodeljena znatna finansijska sredstva.

Te navode, kao ni autentičnost takozvanog francusko-nemačkog plana, do sada niko nije uspeo da potvrdi.