Kurti: Kosovo će priznati srpske tablice kad Srbija primeni odluku o kosovskim

Premijer Kosova Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da se stav Vlade Kosova u vezi sa registarskim tablicama zasniva na principu reciprociteta i da će kosovska izvršna vlast priznati tablice iz Srbije kada Srbija počne da sprovodi odluku, o kako je naveo, priznanju RKS tablica.

Komentarišući odluku Vlade Srbije o slobodi kretanja za sva vozila sa Kosova od 1.januara 2024. godine, Kurti je rekao da se radi o manevru Beograda za smanjenje kritika međunarodne zajednice nad Srbijom posle, kako je istakao, neregularnosti i prevara na izborima u Srbiji.

Sve ovo vreme naš stav po pitanju registarskih tablica zasnivao se na principu reciprociteta. I dalje ćemo biti principijelni i konstruktivni. Našu ekvivalentnu odluku kao pitanje međusobnih međudržavnih odnosa donećemo čim naša Granična Policija dokumentuje i dokaže da Srbija svoju odluku sprovodi u potpunosti i bez prepreka. Verujemo da je ovaj pristup pravedan i razuman”, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je tokom sednice rekao da Srbija kasni deset godina sa primenom prethodno dogovorenih sporazuma i da je poslednje dve godine stvarala brojne bezbednosne tenzije na severu Kosova zbog tablica.

Dakle, registarske tablice na Kosovu u septembru 2021. godine korišćene su za pretnju Kosovu preko aviona Mig29 podignutih na nebu oko granice i pokušaja destabilizacije na severu zemlje, posebno kroz 16 barikada koje su podignute na ulicama četiri severne opštine za tri nedelje zaredom u decembru prošle godine. A u decembru ove godine, odnosno u mesecu u kom se nalazimo, koriste se da se smanji pritisak sa demokratskog Zapada, Evropske Unije i Sjedinjenih Američkih Država, na Srbiju za neregularne i nedemokratske izbore, da pokriju zvanično odbacivanje Briselskog Osnovnog sporazuma putem pisma premijerke Srbije Brnabić upućeno Savetu EU 13. decembra i da se prikrije njihov neuspeh u Banjskoj 24. septembra”, poručio je kosovski premijer.

Kurti je naveo da najnoviji postupak Srbije treba da se pročita “više od konstruktivnosti i koraka ka normalizaciji odnosa po slovu i duhu Osnovnog sporazuma.

To je više manevar zbog srpske države, nikako za kosovsku državu, već zarad vlasti u Beogradu”, zaključio je Kurti.