23 godine od ubistva žetelaca u Starom Grackom, za počiniocima se više ni ne traga

Slavica Janićijević Popović (u sredini) tokom parastosa žrtvama, Staro Gracko 23. jul 2022 (Foto: VOA)

U ataru sela Staro Gracko kod Lipljana na današnji dan pre 23 godine ubijeno je 14 srpskih žetelaca. Počinioci tog zločina ni do danas nisu otkriveni, a Specijalno tužilaštvo Kosova je 2017. godine obustavilo istragu.

Parastos ubijenim žeteocima danas je služio episkop raško - prizrenski Teodosije, u centru sela ispred spomen ploče na kojoj su ispisana njihova imena. Među onima koji su ubijeni u toku žetve 23. jula 1999. u Starom Gracku kod Lipljana bili su i Slobodan, Mile, Novica i Momčilo Janićijević – otac, brat i dva strica Slavice Janićijević Popović.

“Dvadeset tri godine neće da pronađu počinioce. KFOR je bio na licu mesta, odradio je uviđaj, odradio je sve i on mora da ima dokaze, britanska vojska koja je bila ovde mora da ima. To ponavljam, ubeđena sam da imaju dokaze”, kazala je Janićijević Popović.

Upravo je Slavicu Janićijević Popović tužilac EULEKS-a 3. jula 2017. godine obavestio da nadležni “nemaju dovoljno dokaza” za pokretanje optužnice protiv sedmorice osumnjičenih. U istom pismu Slavici je saopšteno da je istraga u vezi sa ovim slučajem obustavljena.

Your browser doesn’t support HTML5

Godišnjica ubistva žetelaca u Starom Grackom

“Ovde danas treba da pošaljemo jednu važnu poruku, a to je da oni koji su odlučili da obustave istragu povodom ovog ubistva i masakra 14 žetelaca su takođe učinili zločin, jer kada nema pravde i kada nema kazne za one koji su ubistvo počinili, onda se podrška daje upravo ubicama i onda oni isti sebi daju za pravo da mogu da misle i da ponove slične zločine”, rekao je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

Parastosu je pored meštana i političkih predstavnika Srba sa Kosova prisustvovao i jedan od predstavnika Srba iz Hrvatske Milorad Pupovac.

“Došli smo da vas podržimo u sećanju na njihovo stradanje i da budemo sa vama i kad smo ovde i kad nismo ovde - u istom tom sećanju. Takođe smo došli da vas podržimo i ohrabrimo u vašem življenju i vašoj borbi da živite u svojim domovima, u svojim selima i u svojim zavičajima i da imate što je više moguće bolje uslove za život. Došli smo da vidimo kako i u čemu možemo biti solidarni sa vama”, rekao je Pupovac.

Jednog od osumnjičenih da je učestvovao u ubistvu 14 žetelaca Miljazima Bitićija iz sela Veliki Alaš kod Lipljana, uhapsila je 2007. godine UNMIK policije, ali je dva meseca kasnije pušten iz pritvora zbog nedostatka dokaza.