U Srbiji 3.706 novozaraženih, na snazi ublažene mere

Bašte kafića mogu da rade do 22h, dok sedenje unutra nije dozvoljeno

U Srbiji je, prema zvaničnim podacima, registrovano još 3.706 zaraženih koronavirusom na 13.974 testirana uzorka. Umrlo je još 39 pacijenata.

Na bolničkom lečenju je 7.839 pacijenata, a na respiratorima su 282 obolela.

Od šest sati ujutru su na snazi nove mere protiv pandemije, koje je Vlada Srbije usvojila u nedelju. Radno vreme svim objektima produženo je do 22h, ugostiteljski objekti mogu da otvore bašte, dok tržni centri ostaju zatvoreni.

Kafići i restorani mogu da otvore bašte pod uslovom da je između stolova razmak najmanje dva metra, a da za stolom sedi najviše pet osoba. Zabranjena je živa muzika u baštama. Ugostitelji koji nemaju bašte, mogu da rade samo dostavu hrane i pića, sedenje unutra nije dozvoljeno.

Vlada je u saopštenju podsetila da u svim objektima kojima je dozvoljen rad mora biti obezbeđeno devet kvadratnih metara po posetiocu, a izuzetak su fitnes klubovi i teretane gde je potrebno 16 metara kvadratnih po posetiocu.

Najavljene su strože kontrole poštovanja mera.

Ne propustite: Vlada Srbije objavila nove mere suzbijanja epidemije Kovida 19

Članovi Kriznog štaba su na sednici prošlog petka najavili da će razmatrati situaciju tokom vikenda i da će, ukoliko brojevi tokom vikenda budu bolji, popustiti mere. U petak je, prema zvaničnim podacima registrovano 4.826 novozaraženih na 16.910 testiranih, u subotu je bilo 4.311 novozaraženih na 13.909 testiranih, a u nedelju 3.304 zaraženih na 11.711 testiranih, a procenat obolelih u odnosu na testirane je približno isti.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je za RTS da "postoji stabilizacija na visokom nivou i da nema dileme, dok se u Beogradu jasno vidi da počinje pad".

U vezi sa novim merama, Kon kaže da je trebalo omogućiti nekome da radi uz minimalan rizik, i napominje da posetioci u baštama ugostiteljskih objekata treba da nose maske kada ne konzumiraju hranu i piće, kao i da se drži propisani razmak.

Napominje i da se razmatra aktiviranje nastave u školama. Srednjoškolci i učenici viših razreda osnovnih škola pohađaju onlajn nastavu.

Stiglo još pola miliona kineskih vakcina

U Srbiju je stiglo još 500.000 doza kineskih Sinofarm vakcina koje su na aerodromu u Beogradu dočekale premijerka Ana Brnabić i kineska ambasadorka Čen Bo.

Brnabić je rekla da je Kina dosad Srbiji isporučila dva i po miliona vakcina, prenosi Fonet.

"Svih ostalih vakcina imamo nešto malo manje od milion. Sutra kada stigne još 106.470 Fajzer vakcina preći ćemo cifru od tri i po miliona vakcina koje smo dobili", rekla je Brnabić i dodala da su sve vakcine plaćene, kao 57.600 doza Astra Zeneke iz Kovaksa.

Ne propustite: Vakcinacija stranih državljana: Plus za Vučića u Briselu po kineskom modelu

Premijerka je rekla da je do sada u Srbiji 26 odsto ukupne populacije primilo bar jednu dozu vakicne, a oko "dvadesetak odsto" je primilo i revakcinu. Brnabić je istakla da je vakicnisana polovina stanovnika između 65 i 74 godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće Sinofarmovu vakcinu u utorak u mestu Rudna Glava kod Majdanpeka, najavljeno je iz njegovog kabineta.

Torlak dobio podatke za proizvodnju ruske vakcine

Ministar za inovacije Nenad Popović saopštio je da je Institut Torlak potpisao ugovor o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicija i kompanijom Generijum, kojom ruska strana srpskoj daje podatke o procedurama i tehnologijama za proizvodnju vakcine Sputnjik V.

Popović je rekao da će tokom aprila na Torlaku biti proizvedene tri serije Sputnjika V koje će biti poslate na Gamalej institut u Moskvi na validaciju, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Nakon što Gamalej potvrdi validnost, vakcina će moći da se proizvodi u Srbiji, a Popović očekuje da to počne 20. maja.