Krizni štab preporučio treću dozu vakcine, različiti navodi o tome koju odabrati

Vakcina Moderne, prema najavama, u Srbiju stiže na jesen

U Srbiji su, prema zvaničnim podacima, registrovana 292 novozaražena koronavirusom na 9.236 testiranih uzoraka. Umrle su dve osobe, a na bolničkom lečenju su 364 pacijenta.

Prema zvaničnim podacima, prvu dozu vakcine primilo je više od 2,6 miliona građana Srbije, a drugu dozu više od 2,5 miliona. U Kriznom štabu su rekli da je 49,7 odsto punoletnih građana primilo barem jednu dozu vakcine, ali da to nije dovoljno i istakli da je posebno slaba vakcinacija kod mladih, odnosno da je vakcinisana svaka peta osoba mlađa od 30 godina.

Krizni štab je osobama sa oslabljenim imunitetom, hroničnim bolesnicima, onkološkim pacijentima, ljudima koji su transplantirali organe, preporučio treću dozu vakcine, najmanje šest meseci od revakcinacije, ali u tom telu nisu rekli koja je vakcina preporučena.

Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju preporučio je nedavno da treća, tzv. "buster" doza, bude jedna od RNK vakcina, odnosno Fajzer ili Moderna koja bi u Srbiju trebalo da stigne na jesen. Nadležni su rekli da se preporučuje RNK vakcina jer ima najbrži imunološki odgovor na koronavirus.

Najveći broj građana Srbije je primio kinesku Sinofarm vakcinu, koja je napravljena po klasičnoj metodi, različitoj od inovativnih RNK vakcina.

V.D. direktora RFZO Sanja Radojević Škodrić izjavila je za RTS da do sada nije zabeležen slučaj kombinovanja klasičnih i inovativnih vakcina, da su kombinovane samo Astra Zeneka, Fajzer i Moderna.

Ne propustite: Fajzer traži odobrenje za treću dozu vakcine u SAD

Istakla je da "relevantna tela poput SZO, Evropske agencije za lekove, Kineske agencije za lekove, američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nisu dali preporuku za treću dozu nijednog proizvođača".

Ipak, kazala je da građani koji su primili Sinofarm vakcinu mogu da uzmu tu istu vakcinu i kao treću dozu, a kako dodatni razlog za to navela sličnost sa tradicionalnom polio vakcinom koja se isto dobija u tri doze.

Pozivajući se na različite međunarodne studije, Škodrić je rekla i da se Sinofarm vakcina pokazala 95 odsto efikasnom u zaštiti od delta soja koronavirusa.

"Sinofarm sadrži čitav virus, dok ostale sadrže samo RNK, tj. informaciju za sintezu proteina. Kad dolazi do mutacije, stvaranje novih sojeva, dolazi upravo do promene na s - proteinu, što je razlog velike efikasnosti Sinofarm vakcine prema delta soju koji dominira u četvrtom talasu pandemije".

Škola po prošlogodišnjem modelu?

Članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević kazala je da će se o početku školske godine odlučivati u skladu sa epidemiološkom situacijom i da će odluka o tome kako će se nastava održavati biti doneta u nedelji pred početak škole.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je opcija da se nastava odvija po modelu od prošle godine i da je to "najdrastičnija opcija", prenosi Fonet.

On je za TV Prva rekao da to znači da vrtići rade normalno, đaci nižih razreda odlaze u školu u dve grupe, a đaci viših razreda i srednjoškolci bi pohađali nastavu naizmenično onlajn i uživo.

Naglasio je da je to "najdrastičnija opcija" koja se očekuje ako epidemiološka slika bude nepovoljna i apelovao na roditelje da vakcinišu decu, kao i na prosvetne radnike da prime vakcinu.